Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Global Fruit Point GmbH over de start van het Zuid-Afrikaans citrusseizoen

“Door verplichte cold treatment gaat fruit verloren tijdens het verpakken”

Tholen - Sinds enkele weken krijgt importbedrijf Global Fruit Point GmbH met vestigingen in Rotterdam en Buxtehude (Noord-Duitsland) volop overzees citrus uit Zuid-Afrika binnen. Begin mei kwam al de eerste Zuid-Afrikaanse grapefruit binnen, inmiddels is het gehele portfolio aan Zuid-Afrikaans citrus beschikbaar. De verplichte koudebehandeling die recent werd ingevoerd werpt echter een schaduw over de overwegend goede start van het seizoen, meldt Danny de Leeuw, supply chain manager van de vestiging Rotterdam. 

Grapefruit: Volume groeit jaarlijks 
Afgetrapt werd het seizoen begin mei met rode grapefruit van het ras Star Ruby die naar verwachting nog tot oktober zullen binnenkomen. Danny: “Kenmerkend voor de grapefruit is dat er in een heel kort tijdsbestek grote volumes binnenkomen, doorgaans in de eerste helft van het citrusseizoen. Hoewel het voor ons niet de hoofdmoot vormt, is Zuid-Afrikaanse grapefruit een interessant product, waarbij de volumes de voorbije jaren weer geleidelijk aan wat toenemen.” 

Mandarijnen: Clemenules, Nadorcott en Nova lossen Satsuma’s af 
Ook het mandarijnenseizoen is al enkele weken in volle gang, waarbij tot nog toe voornamelijk de Satsuma’s werden geladen, meldt Danny. “60 procent van onze Satsuma’s komen in 15kg-dozen binnen en worden vervolgens in netten verpakt. Daarnaast krijgen we 7kg-dozen binnen die direct naar de retail in Duitsland, Nederland en België gaan. Satsuma’s verdwijnen nu langzaam uit het aanbod en worden afgelost door Clemenules, Nadorcott en Nova, die we naar verwachting tot eind september-begin oktober kunnen aanbieden.” 

Sinaasappels en citroenen: hoofdseizoen aanstaande 
Het sinaasappelaanbod wordt momenteel gedomineerd door de Navel-variëteit. Binnenkort verwacht men de eerste Valencia-sinaasappels, de traditionele aftrap van het hoofdseizoen, gevolgd door Midknight en Delta Seedless. Hetzelfde geldt voor de Zuid-Afrikaanse citroenen. “De eerste Eureka-citroenen druppelen langzaam binnen, midden juli verwachten we grotere volumes, waarna het seizoen normaliter tot halverwege oktober loopt.” 

Cold treatment baart Zuid-Afrikaanse citrussector zorgen 
Was de import van overzees fruit door de torenhoge zeevrachtkosten en verlengde transittijden al niet bepaald eenvoudig, door de recente invoering van een verplichte koudebehandeling komt hier voor de import van Zuid-Afrikaans citrus nog een nadelige factor bij. Danny noemt grapefruit als voorbeeld: “Normaliter komt grapefruit met een temperatuur van 8-9 graden bij ons binnen, nu is dat door de nieuwe regeling slechts 1 graad. Dit zorgt ervoor dat we een kortere opslagperiode hebben en bij het verpakken zeer zorgvuldig te werk moeten gaan door de problemen met pitting. Hierdoor gaat fruit verloren tijdens het verpakken, wat uiteraard zeer nadelig is.” 

Water- en stroomtekorten
Chris-Bosman Smit, kwaliteitsmedewerker bij Global Fruit Point, bezocht onlangs een aantal Zuid-Afrikaanse telers en komt tot een gelijkaardige conclusie. “Er worden dit jaar goede volumes verwacht, maar met hoge kosten als gevolg van inflatie en hoge transportprijzen. Ook zal er dit jaar naar verwachting weinig ruimte zijn voor klasse II-fruit op de markt. Naast de problematiek rondom cold treatment kampen diverse teeltgebieden ook met water- en stroomtekorten. Dit laatste zorgt ervoor dat bepaalde uren van de dag geen stroom mag worden gebruikt, waardoor men is aangewezen op dieselaggregaten. Zoals bekend zijn echter ook de dieselprijzen niet bepaald laag, waardoor dit eveneens een behoorlijke kostenpost kan zijn. Ondanks de vele uitdagingen zijn de telers over het algemeen toch vrij positief.” 

Voor meer informatie:
Global Fruit Point Services
Marconistraat 80
3029 AK Rotterdam
Tel: +31 (0)10 478 2083
info@frupo.de 
www.frupo.de