Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statistieken Statbel

Belgisch aardappelareaal daalde in 2021 met meer dan 7 procent

In 2021 waren er in België 36.012 landbouwbedrijven. Dat zijn er evenveel als in 2020. 64,5% van het aantal bedrijven bevindt zich in Vlaanderen, terwijl 54% van de totale oppervlakte cultuurgrond in Wallonië ligt. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de landbouwstatistieken van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

De totale oppervlakte aardappelen in België is met 7.418 ha gedaald (-7,62%). Er werden minder aardappelen geproduceerd om zo de grote voorraden weg te werken die het gevolg waren van de Covid-19-crisis. De procentuele afname was in Wallonië iets groter dan in Vlaanderen (respectievelijk -8,5% en -6,9%) maar in termen van oppervlakte was ze even groot, namelijk ongeveer -3.700 ha.

Andere teelten
De totale Belgische oppervlakte groenten in openlucht bedroeg 50.208 ha in 2021 als gevolg van een lichte daling van 0,6% of 309 ha. De grote stijging in Vlaanderen (+5,5% of +1.701 ha) werd gecompenseerd door een grote daling in Wallonië (-10,2% of -1.959 ha). In beide gewesten was er een daling bij de erwten, groene bonen en spinazie, terwijl de uien, prei, spruiten en witloofwortelen gestegen zijn.

De oppervlakte onder serres en hoge beschermingsinstallaties blijft verder stijgen en bereikte in 2021 een totale grondoppervlakte van 2.644 ha (+6,9%). Onder teelten in serres of hoge beschermings-installaties wordt verstaan alle constructies opgetrokken in glas of plastiek, zacht of hard, verwarmd of niet verwarmd, waarin men kan rechtstaan.

Bron: Statbel

Publicatiedatum: