Marinus Boost, B&B Fruit:

"Met een pruimenoogst van 60% zal het dit jaar een beetje verdelen worden"

Tholen - De eerste pruimen bij B&B Fruit worden momenteel geplukt. "We zijn met een klein clubje gestart met de pluk van de eerste rassen. Vanaf eind volgende week gaat de oogst echt in volle hevigheid losbarsten", vertelt Marinus Bunt.

Een nadeel dit jaar is dat de kilo's behoorlijk tegenvallen. "We krijgen zeker geen volle oogst. Ik verwacht dat wij tot 60% van een normale oogst komen. Landelijk ligt dat percentage slechts op 40-50%", vertelt Marinus. "De situatie verschilt behoorlijk per perceel. Met name in de oudere percelen die we over twee weken gaan oogsten van de Opal-mutanten hangen de bomen voller."

De vorst was dit jaar de grote boosdoener en dan wel specifiek één nacht toen het 5-6 graden heeft gevroren. Dat heeft behoorlijk effect gehad op de Opal-mutanten, maar ook de Reine Victoria. De blauwe mutanten komen iets later in bloei en daar hebben we bijvoorbeeld wel een volle oogst van. Maar met bomen die variëren van vol tot bijna niks kom je nooit tot een volle productie."

Over de afzet maakt Bunt zich dit jaar dan ook geen zorgen. "Ik denk dat het een beetje verdelen wordt. Het weer en de vraag zijn nu prima voor de pruimenconsumptie. Bovendien is de smaak erg goed. De pruimen hebben volop zon gehad en net als de kersen hebben de pruimen zon nodig om op smaak te komen."

De afzet bij B&B Fruit gaat voor zo'n 85% richting de retail, 5% richting groothandel en de resterende 10% wordt geëxporteerd. De pruimenteler voorziet geen problemen om zijn klanten te bedienen. "We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de pruimenteelt. Dit jaar komt er 5-6 hectare voor het eerst in productie en we hebben ook nog 8-10 hectare staan die een jaar ouder zijn."

Naast vestiging op de Betuwe geeft B&B Fruit ook leiding aan een vestiging in Polen met twintig hectare fruitbomen. Die pruimen worden allemaal op de lokale markt verkocht. "Die afzet verloopt goed, alleen in Polen is het momenteel erg droog en warm. Dat speelt daar de teelt parten. Ook daar komt men niet tot een volle oogst", constateert Marinus.

Als enige kwekerij in Nederland verenigt B&B Fruit alle schakels in de pruimenketen binnen één bedrijf. Van het planten van bomen, productie van de vruchten en het sorteren en verpakken tot en met de verkoop van de verse pruimen en zelfs desgewenst de verwerking van de producten tot bijvoorbeeld sappen en sauzen.

Vorig jaar opende B&B een nieuw sorteer- en pakstation van 2.000 m2 met een nieuwe steenfruitsorteermachine van Sorma Benelux, die ook automatisch op kwaliteit sorteert. "Deze nieuwe machine weegt en sorteert automatisch en kijkt ook in de vrucht. Zo sorteren we de vrucht- en schilbeschadigingen er automatisch uit, dat is de grootste efficiencyslag die we maken. We kunnen klantspecifiek programma's maken en zelfs de ready-to-eat pruimen er automatisch uitsorteren. Nu we de vroege mutanten aan het plukken zijn, geeft het mooi de tijd om de machine weer te finetunen voor het nieuwe seizoen."

Toekomst in de pruimen ziet Marinus volop. "Wij sorteren en verpakken jaarlijks een paar miljoen kilo pruimen, maar daarmee zijn we gelijk verreweg de grootste aanbieder op de Nederlandse markt. Eigenlijk hoop ik dat er meer collega's zijn die de teelt oppakken, want de pruimenteelt kan nog best een boost gebruiken. Het is een echte Nederlandse teelt, waarbij weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en de pruimen zijn ook nog eens erg gezond." 

Voor meer informatie:
Marinus Bunt
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
+31 (0)6 225 28 117
marinus@benbfruit.nl  
www.benbfruit.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven