Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde

Sri Lanka ondergaat de ergste economische crisis in zijn geschiedenis sinds de onafhankelijkheid in 1948. Het land, dat zichzelf failliet heeft verklaard, heeft een ernstig tekort aan voedsel, brandstof, energie en medicijnen als gevolg van de overhaaste beslissing om alle land- en tuinbouw biologisch te maken.

President Gotabaya Rajapaksa, die vorig weekend aankondigde  woensdag af te treden en ondertussen al het land is ontvlucht, gaf al tijdens zijn verkiezingscampagne aan dat het zijn doel was om voor de hele land- en tuinbouw van het land een omschakeling door te voeren naar een 100% biologische teelt in een proces dat tien jaar zou duren. Maar praktisch van de ene op de andere dag, in april 2021, verbood de regering de import en het gebruik van synthetische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en beval de twee miljoen telers om hun gewassen op biologische wijze te beheren. De gevolgen van deze plotselinge omwenteling, zonder aanpassingstijd, zonder opleiding voor de telers en zonder enige vorm van hulp of ondersteuning, waren verwoestend.

Tot dan toe was Sri Lanka zelfvoorzienend op het gebied van rijst, een essentieel voedsel voor de overgrote meerderheid van de arme bevolking, maar in slechts een paar maanden tijd daalde de rijstoogst met 20%. Dit dwong het land om voor ongeveer $ 450 mln rijst te importeren, waardoor de toch al torenhoge buitenlandse schuld nog groter werd en de geldreserves van de bevolking nog meer uitgeput raakten. De rijstprijzen stegen immers op de binnenlandse markt, zoals ook gebeurde met andere basisproducten.

In het geval van thee, een basispijler van de export van het land, was de teelt in september 2021 al tien keer duurder geworden, terwijl het gebrek aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen een daling van de opbrengst veroorzaakte.

In november vorig jaar, slechts zes maanden na de verplichte omschakeling, werd de regering gedwongen om de uitzonderlijke import van meststoffen voor de belangrijkste exportgewassen, zoals kokosnoot, rubber of thee, toe te staan. Kort daarna werd ook de import van kunstmest voor de rijstteelt toegelaten.

De oorlog in Oekraïne en de wereldwijde recessie hebben de situatie in het land alleen maar moeilijker gemaakt. Met een gierende inflatie en de daling van de waarde van de munt, heeft de overgrote meerderheid van de bevolking geen toegang tot producten die voorzien in de basisbehoeften. Voedsel is schaars en de prijzen zijn verveelvoudigd. Organisaties zoals UNICEF waarschuwen voor de toename van armoede en ondervoeding bij duizenden gezinnen.

Bron: directoalpaladar.com

Publicatiedatum: