In het Italiaanse Apulië worden kersenbomen gerooid

In de Italiaanse regio Apulië zijn meer dan duizend kersenbomen in minder dan twee dagen gerooid. Van een boomgaard in Bisceglie met in totaal zes rassen, van de vroege Bigarreau tot de bekende Ferrovia-kers, blijft nu alleen een groot stuk onbebouwd land over. De beslissing om tot deze dramatische gebeurtenis over te gaan werd genomen door Maurizio Di Pierro (zie foto hieronder), agronoom en eigenaar van het teeltbedrijf.

"In de afgelopen periode zijn er wel meer kersenboomgaarden gerooid in de streek. Ik ben niet de eerste en ik zal ook niet de laatste zijn. Toch zijn het drastische beslissingen die niet in het verlengde liggen van wat een teeltbedrijf hoort te doen. Maar de woede over wat de voorbije seizoenen is gebeurd en de bezorgdheid over wat me de komende jaren te wachten stond heeft mij het besluit doen nemen mijn 2 hectare kersenbomen te rooien", zegt de ondernemer uit Apulië.

"De Zuid-Italiaanse kersensector verkeert in een ernstige crisis. Er zijn al jaren enkele structurele problemen, wat ook is bevestigd in het net afgelopen seizoen. De winstmarge daalt jaar op jaar. De prijzen die de telers krijgen voor hun kersen nemen voortdurend af. Het maakt daarbij niet uit of de kosten stijgen, zoals dit jaar met 30-40%. En dan zie je dat diezelfde kersen in de supermarkt voor 6 of 7 keer de telersprijs worden verkocht, terwijl het gros van het werk toch op de percelen plaatsvindt, gedurende de groeiperiode en tijdens de oogst. Dit jaar zagen we naast de grote opbrengst van Italiaanse kersen, die als gevolg van de weersomstandigheden ook allemaal in een korte tijdspanne op de markt kwam, ook een aanzienlijke hoeveelheid buitenlands product in het schap verschijnen. En dat importproduct werd verhandeld tegen spotprijzen."

"Gezien de slechte verkoopvoorwaarden en de algemene prijsstijgingen, hoopte ik het seizoen zo snel mogelijk af te sluiten. Het tekort aan arbeidskrachten is een ander probleem. Dit jaar hebben we het op dat vlak heel moeilijk gehad. Het was echt niet gemakkelijk om oogstmedewerkers aan te werven: velen weigerden te komen werken, omdat ze anders hun uitkering verloren."

Graafmachine tijdens de rooiwerkzaamheden

"Het is zeker geen mooi zicht om een gewas te ontwortelen, zeker niet als het wordt gedaan terwijl er nog fruit aan de bomen hangt, maar ik wou ervan af om er mijn hoofd niet meer over te hoeven breken. De economische verliezen worden te groot als ik er nog mee doorga. Het terrein zal vooralsnog onbebouwd blijven, in afwachting van een marktonderzoek en een zorgvuldige teeltplanning. We zullen nu eerst de focus verleggen op de andere gewassen die het bedrijf teelt en direct op de markt afzet, zoals druiven."

Gerooide bomen van het Ferrovia-ras

"Als telers hebben wij zelf ook schuld aan de kersencrisis in Apulië. Het ontbrak ons aan samenwerking en visie op de lange termijn. We stelden ons tevreden met de goede resultaten die ieder van ons afzonderlijk behaalde. In al die jaren zijn we niet in staat gebleken om samen te werken en projecten op te zetten om onze kersen in heel Europa te promoten. We hadden gewoon moeten kijken hoe andere regio's het voor elkaar kregen om hun bekende producten succesvol af te zetten."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven