"2D-systemen zullen in de toekomst robotpluk mogelijk maken"

Het Drapeau-systeem is een ouder systeem dat vooral voor steenfruit wordt gebruikt. Het systeem biedt de mogelijkheid om een fruitmuur te ontwikkelen, maar zonder een hoge plantdichtheid.

"Het werd eind jaren negentig opnieuw geïntroduceerd door de Zwitserse teler Beat Lehner. Beat verfijnde het systeem en paste enkele wijzigingen aan, maar de principes blijven dezelfde:

Het verdelen van de apicale dominantie over meerdere punten (takken) in plaats van alleen de natuurlijke top van de boom maakt het beheer van de bomen veel eenvoudiger. Het kalmeert de bomen en zorgt ervoor dat ze in een 2D-systeem passen", legt Leon Jahae van Top Fruit Consultancy uit.


Vereenvoudiging van het Drapeau-systeem

"2D-systemen zullen in de toekomst robotpluk mogelijk maken, maar vooralsnog zijn de belangrijkste voordelen uniform fruit, eenvoudiger teelt en betere plukprestaties. Met 2D systemen gaan we van een M3 teeltgebied naar M2 teeltgebied. Bij M3 is er altijd "een donkerder binnenkant" van de boom, bij een 2D boom is er geen "binnenkant" of schaduwgebied."

Het systeem wordt toegepast bij verschillende kersen- en pruimentelers in Schotland en Engeland.

"Het systeem biedt de mogelijkheid om een fruitmuur te ontwikkelen zonder hoge dichtheid van aanplant. Vergeleken met muursystemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van aanplantingen met een hoge dichtheid van 4.000 of meer bomen per hectare, bestaat het risico dat, als ze in de beginjaren/vroege jaren geen hoge opbrengsten opleveren, de extra kosten voor het opzetten van het systeem volledig wegvallen. Ook kan groeisturing op latere leeftijd een probleem zijn."

De Drapeau Lehner-wand heeft misschien iets meer tijd nodig om in productie te komen, maar zal later alle voordelen hebben die een fruitwand kan bieden, zonder de extra kosten en risico's die ermee gepaard gaan.

Foto: Drapeau-kersen met tafelblad eronder, voor de ondersteuning van het frame

"Pruimen- en kersenbomen (Prunus-soorten) hebben één belangrijk kenmerk: de bomen zijn apicaal dominant, wat in feite betekent dat de bomen extreem sterke "topgroeiers" zijn, waardoor ze vaak de vitaliteit in het onderste deel van de bomen verliezen. Een sterke apicale dominantie kan, indien niet correct beheerd, leiden tot een ernstige vermindering van de lichtverdeling in het onderste deel van de bomen, wat een vermindering van de kwaliteit van het productiehout en een vermindering van de vruchtkwaliteit tot gevolg heeft. De bomen worden onder een hoek van 45 graden geplant en om die reden is het niet nodig de bomen op jonge leeftijd te verkleinen of in te grijpen om de hoogte te verminderen."

Vaak is een groot probleem dat snoeien in de toppen van de bomen (om de hoogte te verminderen/beperken) leidt tot nog sterkere topgroei en minder vitaliteit in het onderste deel van de bomen. Zijscheuten boven het oorspronkelijke frame worden "ingebonden" onder een hoek van 90 graden vanaf de centrale as. Ze nemen een aanzienlijk deel van de apicale dominantie weg.

Op die manier "verlies" je de productie in het onderste deel niet (geen topdominantie of sterke toptakken). Bovendien behouden de takken in het onderste deel hun vitaliteit.


Drapeau-pruimen onder folie voor de oktoberpruimenteelt in Duitsland

Leon werkt voornamelijk via Agrovista als onafhankelijk adviseur in Engeland, maar ook in Schotland en Noord-Ierland. Zijn specialiteit ligt in de boomkwekerij (inclusief plantsystemen en het ontwikkelen van nieuwe systemen) en ook boomvoeding voor steen- en hardfruit. Hij werkt ook met telers en telersverenigingen in Centraal- en Oost-Europa, Kashmir (India) en had al wat vooruitgang geboekt in China toen Covid uitbrak, waardoor het onmogelijk werd het land te bezoeken.

Leon geeft advies over het Drapeau-systeem in het VK en ook in het buitenland. "Ik ben niet alleen gefixeerd op dit systeem. Ik promoot het, maar als telers andere opvattingen hebben, dan zal ik hen ook bij andere systemen ondersteunen. Het Drapeau-systeem is persoonlijk wel mijn favoriete systeem."

Voor meer informatie:
Leon Jahae
Top Fruit Consultancy Ltd
Tel.: + 44 7964 866275
leonjahae@topfruitconsultancy.co.uk
www.topfruitconsultancy.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven