Egyptische druivenexporteurs ronden seizoen af

Het Egyptische druivenseizoen leek dit jaar behoorlijk sterk van start te gaan, maar naarmate het seizoen vorderde, daalden de prijzen. "Het seizoen begon tien dagen later dan vorig jaar. De prijzen waren redelijk voor het Flame ras, maar helaas hielden ze niet lang stand", zegt May Salem, directeur van de druiven- en granaatappelexporteur FinBi.

"De volumes op de markt waren groot. Omdat de exporteisen van onze buitenlandse klanten hoog waren, zochten exporteurs naar de beste kwaliteit om de Europese mark te kunnen bedienen, maar ze werden door de klanten niet beloond met hogere prijzen. Uiteindelijk waren de prijzen vergelijkbaar met die van vorig seizoen."

Het feit dat de stijging van de grondstofkosten niet werd tegemoetgekomen door de verkoopprijs, is volgens Salem echt problematisch. "De oogst van Sugraone is dit seizoen geweldig geweest. We zijn in staat om veel product op de markt te brengen. Hoewel er een hoge kwaliteit wordt vereist, zijn de prijzen niet veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Telers staan onder druk door de gestegen kosten van plastic, kunstmest, gewasbeschermings-middelen en arbeid, maar ze worden er niet voor gecompenseerd. Er is vraag vanuit Europa, de Oost-Europese markt, Azië en enkele Afrikaanse landen, maar de prijzen zijn nog steeds niet hoog genoeg."

"In Egypte draaiden de pakstations tijdens het druivenseizoen op volle capaciteit. Wegen en havens zijn behoorlijk efficiënt, maar de transportkosten hebben gevolgen voor iedereen in de handel. De marges worden weggevreten door de toegenomen kosten."

Toen de prijzen nog verder begonnen te dalen, besloten de exporteurs het seizoen af te ronden. "Tien dagen geleden daalden de prijzen voor de Egyptische druiven en als gevolg besloten de exporteurs geen fruit meer te verladen. Het was een zeer kort seizoen voor de vroege rassen Flame en Sugraone. Ons bedrijf bereidt zich nu voor op het volgende seizoen door middel van een GIZ-programma om mkb-bedrijven te helpen bij het exporteren van hoogwaardige groenten en fruit naar Duitsland. Het initiatief is gestart met twintig bedrijven en FinBi is daar één van. We zijn trots om met het Duitse ontwikkelingsagentschap samen te werken", besluit Salem.

Voor meer informatie:
May Salem
FinBi for Land Reclamation and Agriculture Development
Tel: +202 37495616 (Egypte)
may@natesngrapes.com 
www.natesngrapes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven