Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cassiano Berol van UP-Fruit

"Hogere prijzen Braziliaanse mango’s compenseren zeevrachtkosten niet"

De Braziliaanse exporteur van mango's UP-Fruit ziet hogere verkoopprijzen en een stabiele vraag in Europa, de VS en Canada, maar de prijzen zijn niet hoog genoeg om de stijgende kosten, zoals die van transport, te dekken. "De uiteindelijke verkoopprijzen zijn hoger geworden, maar ze zijn niet hoog genoeg om de stijgende kosten van grondstoffen in de teelt en in het pakstation en vooral de ongezien hoge zeevrachtkosten het hoofd te bieden", zegt Cassiano Berol van de verkoopafdeling van UP-Fruit. 

Brazilië levert jaarrond mango’s, maar in de tweede helft van het jaar piekt de export. De vraag in heel Europa is toegenomen en ook in VS zal de vraag volgens Berol naar verwachting binnenkort stijgen.

"De vraag vanuit Europa is goed en stabiel en binnenkort, wanneer de Mexicaanse mango’s in aantal verminderen, zal ook de vraag in de VS aantrekken. Brazilië levert in de periode tussen het Mexicaanse en Ecuadoraanse seizoen. Maar ook Peru is een belangrijke mangoleverancier in de VS. Die drie landen liggen dichter bij de VS, waardoor ze tegen lagere kosten kunnen leveren."

Up-Fruit is een bedrijf dat behoort tot de Braziliaanse groep Tropical Distr. Hortifruit. Ltda. Het is al 32 jaar actief op de binnenlandse markt en is onlangs begonnen met de export naar Europa, de VS en Canada. Het bedrijf levert ook exoten zoals limes, zoete aardappelen, gember, vijgen, guaves, atemoya's, carambola’s, avocado's, enz.


Het team van UP-Fruit

"Voor de afzet van mango's werken we samen met Ebraz, een zusterbedrijf dat meer dan 300.000 mangobomen heeft in Juazeiro/Petrolina, in het noordoosten van Brazilië. In dat gebied wordt mango op grote schaal geteeld, omdat het weer er gunstig is met weinig regen, de grond er vruchtbaar is en er voldoende water is, afkomstig van de rivier de São Francisco, een van de belangrijkste rivieren voor de Braziliaanse land- en tuinbouw. We bieden vijf rassen aan. Keitt, Tommy Atkins, Osteen, Palmer hebben we jaarrond beschikbaar, terwijl we Kent alleen van eind september tot en met november kunnen leveren. Noord-Europa is verliefd op het ras Keitt, dat vooral in de tweede helft van het jaar op de markt komt, maar ook Tommy Atkins en Palmer vind je op die markt. Portugal en Spanje houden van Palmer. Frankrijk verkiest Kent en is nu ook onze Osteen aan het ontdekken. De VS geven de voorkeur aan onze Tommy’s."


"We hebben veel vertrouwen in de kwaliteit, want in de São Francisco-vallei is het weer gunstig voor de mangoteelt. Bovendien heeft Ebraz de expertise om het fruit op de juiste manier te behandelen mocht het toch nog onverwachts regenen tijdens de groeiperiode, zodat we eventuele kwaliteitsproblemen op tijd kunnen verhelpen", legt Berol uit.

Het bedrijf maakt gebruik van twee aparte pakstations voor hun belangrijkste markten. In het eerste pakstation wordt fruit verwerkt dat bestemd is voor de VS. Een USDA-inspecteur blijft er zelfs tijdens het verpakkingsproces, dat plaatsvindt na de heetwaterbehandeling van het fruit. Het tweede pakstation is voor fruit met bestemming Europa. Dat beschikt over de belangrijkste certificeringen die nodig zijn voor de Europese markt, zoals GlobalGAP, GRASP, Smeta, Fair Trade, enz.

Berol legt ook uit hoe UP-Fruit met de gestegen verzendkosten omgaat: "Op basis van een langdurige relatie met agenten, rederijen en in combinatie met de zeer sterke achtergrond op het gebied van volumes/statistieken die we in samenwerking met Ebraz hebben geladen, zijn we in staat de "waanzinnige" situatie van de internationale logistiek het hoofd te bieden." 

Voor meer informatie:
Cassiano Berol 
UP-Fruit
Tel: +55 19 3716 8282 ext 129 (Brazilië)
cassiano@up-fruit.com 
www.up-fruit.com 

Publicatiedatum: