Duurzame verpakkingen voor bladgroenten uit bedekte teelt

Het lijdt geen twijfel dat de AGF-sector al een paar jaar snelle veranderingen en ontwikkelingen heeft ondergaan om zich aan te passen aan de veranderende behoeften en interesses van retailers en consumenten.

JASA Packaging Solutions richt zich als een fabrikant van verpakkingsoplossingen van oudsher op machines en roestvrijstalen opties. "De wereld en de markt zijn echter veel veranderd. Vijf jaar geleden besloten we dat we duurzame oplossingen op de markt wilden brengen. We zijn blij dat de sector deze kant op is gegaan en het voelt goed om duurzame verpakkingsopties te kunnen presenteren", zegt Joost Somford van JASA. 

Dit is een van de redenen waarom JASA ermee instemde om een innovatiepartner te zijn op de Indoor AgTech Innovation Summit en een exposant op de GreenTech Amsterdam. Beide beurzen waren een gelegenheid om met bezoekers te praten over deze uitgebreide focus. "We hebben een ingenieursteam opgebouwd om R&D-specifiek werk te doen omtrent duurzame oplossingen", zegt Somford, eraan toevoegend dat enkele van hun successen tot nu toe papieren sleeves en trays zijn en dat het bedrijf momenteel werkt aan papieren verpakkingen voor bladgroenten. "Deze innovaties verklaren deels waarom we een innovatiepartner waren op de AgTech."

Joost Somford van JASA geeft een presentatie op de Indoor AgTech 

Verpakkingstrends voor bladgroenten
De beurzen boden ook de kans om trends te ontdekken in de wereld van bladgroenten. De focus lag grotendeels op duurzame verpakkingen in zowel zakjes als trays. "We zien ook een verschuiving naar retailverpakkingen in zakken in plaats van trays", zegt Joost, erop wijzend dat bladgroenten uit de binnenteelt gevoelig zijn en op de juiste manier moeten worden behandeld. "Vroeger leverden we veel trayverpakkingslijnen voor bladgroenten, tegenwoordig doen we meer projecten bestaande uit een combinatie van verpakkingslijnen voor trays en zakken." 

De aanwezigen op de beurs waren vooral geïnteresseerd in de volledig geautomatiseerde bladgroentenlijn en de tomatenmixlijn van JASA, alsook in een van de nieuwere items van het bedrijf, de lijn voor salademaaltijdpakketten. "We produceren al heel lang lijnen voor maaltijdpakketten in Europa en we zien een stijgende trend in Noord-Amerika om het verpakkingsproces van de saladekits te automatiseren. We merkten ook dat er veel verzoeken waren voor volledig geautomatiseerde oplossingen - van oogst tot vrachtwagens - dus we deelden ook onze ervaringen met de verwerking en het verpakken in kisten", aldus Somford. 

Denise Baths, Joost Somford en Maikel van Wiggen op de stand van JASA op GreenTech 

Vooruitkijkend zegt Joost dat het duidelijk is dat de markt voor bladgroenten uit de indoorteelt een groeiende markt is en de komende jaren zal blijven groeien. "Deze projecten zijn van behoorlijke omvang en er komen veel disciplines bij elkaar in dergelijke projecten. Als Nederlands bedrijf werken we vaak al samen met de hoofdaannemers en kassenbouwers of hebben we nauwe banden met andere bouwers. Samenwerking is erg belangrijk en het scheelt de klant veel kopzorgen, tijd en geld. Samen staan we sterk." 

Drievoudige traylijn voor bladgroenten 

Voor meer informatie:
Denise Baths
JASA Packaging Solutions
Tel.: +31(0)72 561 2700
d.baths@jasa.nl 
www.jasa.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven