Tomatenprijs in juni harder gezakt dan normaal

De harde daling van de tomatenprijzen op de Europese markt in mei is in juni geremd. Tegen de vijfjarige gemiddelde in is de prijs wel blijven dalen. Over de hele linie wijkt juni daarmee flink af, al blijft de prijs nog altijd bovengemiddeld hoog, zo leert een nieuwe update van het tomatendashboard van de Europese Commissie. Ook de volumes zijn momenteel hoog.


Klik hier voor vergroting

België is niet in het dashboard opgenomen. Ook hier daalden sinds medio juni de middenprijzen. Tot vorige week. Even daarvoor was de middenprijs onder het vijfjarig gemiddelde gezakt, maar vorige week was er herstel zichtbaar en tikte de middenprijs het vijfjarig gemiddelde weer aan. Daarmee ligt de prijs nog altijd wel onder de 'winterprijzen' die vorig jaar zomer werden genoteerd als gevolg van lagere volumes na virusproblemen in de teelt.

Een blik op de volumecijfers van het VBT leert dat afgelopen week de volumes voor zowel losse tomaten als trostomaten de afgelopen paar weken hoger lagen dan vorig jaar. Ten opzichte van 2020 blijven de volumes wel nog altijd serieus achter. 


Cijfers VBT, via de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij 

Een daling van de prijs in de zomer is niet ongewoon, zeker niet in Nederland waar tegen die tijd de producties hoog zijn, terwijl de concurrentie van lokale teelten overal in Europa ook hoog is. Opvallend is dat Spanje, zelf een grote producent, momenteel hoofdzakelijk Nederlands product importeert. Ook een Belgische handelaar wees daar recent op voor wat betreft Belgische tomaten. 

Ook van lagere prijzen in de zomer kijkt men in de markt niet op. Toch valt nu op dat in juni de prijzen ten opzichte van mei met 14% daalden, daar waar het gemiddeld genomen de afgelopen jaren slechts een daling van 3% betrof.


Klik hier voor vergroting

Ook in Italië zijn ze een daling van de prijs van mei richting juni gewoon. Hier is 9% prijsdaling gemiddeld, maar lag de daling nu op 11%.


Klik hier voor vergroting

In Frankrijk en Spanje stijgt de prijs van mei richting juni normaal gesproken. Dat was in Spanje met 7% (versus gemiddeld 36%) ook het geval, maar niet in Frankrijk. In plaats van een stijging van 9% was er sprake van een daling van 6%. 


Klik hier voor vergroting


Klik hier voor vergroting


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven