Franse appeloogst op gemiddeld niveau voorspeld

"Sinds 1 juli 2022 lagen de Franse appelopbrengsten 7% hoger dan die van vorig jaar. Hiermee is het gemiddelde van de opbrengsten van 2017-2021 bereikt. Deze stijging betreft alle regio's, met uitzondering van de regio Aquitaine en de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA). Van augustus 2021 tot mei 2022 lagen de opbrengsten van de appeltelers 8% hoger dan die van het jaar ervoor", vertelt een woordvoerder van Frans statistiekbureau Agreste.

2022-opbrengsten op het gemiddelde niveau van 2017-2021
Sinds 1 juli 2022 lagen de Franse appelopbrengsten zoals gezegd 7% hoger dan die van vorig jaar. Met een geraamde 410.000 ton zijn op deze manier de opbrengstniveaus van 2017-2021 bereikt. Dit jaar wordt gekenmerkt door enige rotatie voor de Golden-appelen, met opbrengsten die naar schatting kleiner zullen zijn dan die in 2021. In dit stadium is de ontwikkeling van de bomen nog duidelijk pril en zijn de maten van de appelen groot. Het uiteindelijke opbrengstniveau zal afhangen van de beschikbaarheid van water door regenval of irrigatie.

Inkomsten boven het gemiddelde
Van augustus 2021 tot mei 2022 zijn de inkomsten van de appeltelers dankzij de hoge prijzen met 8% gestegen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 seizoenen.

Als gevolg van de vroege aankomst van zomerfruit en een tragere afbouw van de voorraden dan gebruikelijk sinds begin 2022, zijn de prijzen aan het eind van het seizoen gedaald.

Het aantal partijen Franse appelen dat in deze periode binnen de Europese Unie is geëxporteerd, is gedaald als gevolg van de toenemende concurrentie: -21% ten opzichte van dat van vorig jaar en -33% ten opzichte van het gemiddelde aantal van de afgelopen 5 jaar. De Franse exportactiviteiten naar andere Europese bestemmingen is duidelijk afgenomen, behalve die naar Italië, waar de appelteelt ernstig te lijden had onder de vorst. Dankzij een bijzonder dynamisch einde van het seizoen zijn de exportactiviteiten naar derde landen vrijwel stabiel gebleven.

Zowel in volume als in waarde is het Franse handelsoverschot voor appelen gedaald als gevolg van een afname van de exportactiviteiten naar andere landen binnen de Europese Unie en een toename van de importactiviteiten, met name die vanuit Polen en België.

Bron: agriculture.gouv.fr
Foto: Dreamstime 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven