Alwin Gräper

Bedekte kersenteelt heeft zich in Duitsland snel ontwikkeld

Vooral in Zuid-Duitsland, met name in de regio Fränkische Schweiz en in Rheinland-Pfalz, worden veel kersen geteeld. Maar ook in het noorden oogst men 's zomers tonnen kersen. Door de toenemende specialisatie op kersen uit bedekte teelt heeft vooral het Alte Land de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Aan het begin van de oogst van de belangrijkste rassen Kordia en Carmen, spraken we met de standmanager van Alwin Gräper op de groothandelsmarkt in Hamburg.

Al het zomerfruit, zoals alle soorten zachtfruit en steenfruit, is nu volop verkrijgbaar, deelt inkoper en verkoper Arif Demirtas ons mee. "De bedekte kersenteelt heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld, waarbij de zoete kersenrassen met meer dan 95 procent het grootste aandeel aan de totale oogst hebben. De eerste hoofdoogst van de stevigere kersenrassen Carmen en Kordia is in week 26 bij ons gearriveerd. Naast de kersen uit bedekte teelt zullen over enkele dagen ook de eerste kersen uit de vollegrondsteelt beschikbaar zijn." Dankzij de capaciteit van CA-koelmagazijnen kan het kersenseizoen in het Alte Land inmiddels tot eind augustus worden verlengd.


Sven Köpcke en Arif Demirtas runnen samen de stand van Alwin Gräper

De prijzen schommelen momenteel tussen de 3,50 en 4,00 euro per kg voor de hoofdrassen in de gebruikelijke maat (28+). Kleinere kersen worden tegen iets lagere prijzen verhandeld. Arif: "In verhouding met de gestegen teeltkosten zijn de prijzen tot nu toe eerder laag geweest. Vergeleken bij geïmporteerde kersen, bijvoorbeeld uit Turkije of Spanje, zijn de Duitse kersen het populairst, vooral bij premiumklanten. Dit is te danken aan de hoge kwaliteit van de Duitse kersen."


Een vrachtwagen van Alwin Gräper

Zomerappeloogst staat al in de startblokken
Het traditionele bedrijf Alwin Gräper richt zich al tientallen jaren overwegend op de inkoop en afzet van fruit uit het Alte Land, net buiten Hamburg. Daarnaast wordt er gehandeld in tropisch fruit en exoten uit bijvoorbeeld Spanje en Italië. Er wordt voornamelijk geleverd aan lokale markthandelaren en gespecialiseerde retailers. Parallel met de kersen uit bedekte teelt worden ook nog steeds Nieuw-Zeelandse Gala-appelen en lokale appelen van de oogst van vorig jaar verhandeld. "We brengen momenteel de laatste resterende voorraden uit de CA-magazijnen op de markt en starten tegelijkertijd met de verkoop van de eerste nieuwe zomerappelen van het ras Lodi. De eerste zomerappelen uit het Alte Land zullen vermoedelijk in de eerste week van augustus verkrijgbaar zijn."

Voor meer informatie:
Alwin Gräper
Inh. Thomas Heeren e.K.
Großmarkt Hamburg
Stand F220/F221
Bankstraße 28
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (0) 41 62 1683
GraeperObst@t-online.de 
www.fruchtagentur.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven