Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sergio Cedeño van Agrícola Cañas:

"We hebben de hoogste productiviteit in Ecuador met 4.000 kartons bananen per hectare"

Productiviteit is een garantie voor concurrentievermogen. In de Ecuadoraanse bananensector is er een bedrijf dat al jaren mooie resultaten boekt dankzij een goede strategie voor een hoog rendement. "Onze teeltlocaties hebben de hoogste productiviteit van het land, met een gemiddelde van 4.000 kartons per hectare in de afgelopen 8 jaar, terwijl het gemiddelde in Ecuador ongeveer 2.000 kartons is", zegt Sergio Cedeño, directeur van Agrícola Cañas, een bedrijf dat hij 32 jaar geleden oprichtte en dat 850 hectare heeft verdeeld over 9 teeltlocaties.


Sergio Cedeño

"Deze hoge productiviteit hebben we bereikt dankzij precisieteelt. Elk perceel van elke teeltlocatie wordt technisch individueel beheerd volgens de kenmerken van de bodem. Dat is vooral belangrijk voor de bemesting, die we toepassen op basis van de voedingsbehoeften van elk afzonderlijk perceel", legt de landbouwkundig ingenieur uit die zijn diploma heeft behaald aan de Zamorano-universiteit in Honduras. "De teeltlocaties van Agrícola Cañas dienen zelfs als model voor andere bedrijven in Ecuador en ver daarbuiten vanwege de focus op technisch beheer."

"We hebben de percelen ook gerenoveerd in die zin dat we oude plantages hebben vervangen door in vitro bananenplanten die we importeren uit de beste laboratoria in Latijns-Amerika, vooral uit Costa Rica. Deze in vitro planten hebben niet alleen een betere productiviteit, ze passen zich ook beter aan en hebben een grotere weerstand tegen bananenziekten. Bovendien zijn de planten kleiner en dus gemakkelijker te oogsten, wat ook positief is voor onze oogstmedewerkers."

"Agrícola Cañas is er in de eerste plaats immers voor zijn werknemers", onderstreept Sergio Cedeño. "We hebben verschillende faciliteiten voor hen, van eetzalen tot voetbalvelden en moderne opleidingsruimtes waar professionals uit verschillende branches lessen komen geven over onderwerpen als gastronomie, gezondheid, milieuzorg of tuinbouwtechnologie. We zijn constant op zoek om het welzijn, de gezondheid en de opleiding van onze werknemers verder te verbeteren."

Leveranciers van bananen op 5 continenten
Agrícola Cañas verlaadt zijn fruit naar Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Rusland en China. "We zijn momenteel ons fruit aan het verzenden naar Nieuw-Zeeland in samenwerking met een groot bedrijf aldaar en mogelijk zullen we dit jaar ook enkele testen doen om in 2023 te beginnen met een ruimere export naar Oceanië. Daarnaast hebben we een klant die onze bananen exporteert naar Algerije, dus we kunnen zeggen dat we op alle continenten actief zijn."

"De Ecuadoraanse banaan heeft het voordeel van een goede shelf life, want het is langer houdbaar dan fruit uit andere landen. Door het klimaat in Ecuador zijn er immers niet zoveel ziektes in de planten. De Ecuadoraanse banaan kan dus elk deel van de wereld met de perfecte kwaliteit bereiken."

Met een aandeel van 33% in de wereldexport van bananen is Ecuador is de grootste exporteur van dit fruit. Banaan is overigens de meest geconsumeerde fruitsoort ter wereld. "Maar ook de goedkoopste", betreurt Sergio. Ondertussen rijzen de kosten van fundamentele grondstoffen voor de tuinbouw de pan uit en zetten ze het voortbestaan van vele teeltbedrijven en daarmee ook de voedselzekerheid op het spel, en dit terwijl er in de wereld steeds meer mensen honger lijden. In 2021 leden volgens gegevens van de FAO tussen 702 en 828 miljoen mensen honger in de wereld.

"In die zin heeft de bananensector het erg moeilijk en als dit niet wordt opgelost, is er niet veel hoop om met deze ongelooflijke stijging van de kosten verder in te zetten op deze teelt. Vooral de vrachtkosten zijn fors toegenomen. Zo zijn het grotendeels de rederijen die alles duurder maken, want zij vervoeren de grondstoffen."

"De prijs van diesel, onder meer nodig om irrigatiewater op te pompen, is met 350% gestegen ten opzichte van 2020 en de prijs van meststoffen is met gemiddeld 180% toegenomen", zegt William Boyd van de commerciële afdeling van het bedrijf. "Deze prijzen zorgen ervoor dat telers minder of helemaal niet bemesten. Dat is niet alleen zo in de bananenteelt, ook van vele andere gewassen zal de productie afnemen. Er zijn trouwens al veel percelen die half of helemaal aan hun lot worden overgelaten."

"Daarom vragen Latijns-Amerikaanse landen supermarkten in de Verenigde Staten en Europa om de prijs van het fruit dat ze bij ons kopen te verhogen om het voortbestaan van onze teeltbedrijven te garanderen. Met slechts 10 cent per kilo moet dat lukken." Het zou toelaten een sector te redden die zeer belangrijk is voor de consument en voor een land waar het levensonderhoud van bijna 2 miljoen mensen direct of indirect afhankelijk is van de bananenteelt.

Milieubewustzijn
Agrícola Cañas beschikt over de GlobalGAP-, SMETA- en Rainforest-certificeringen en is ook in het bezit van de milieuvergunning van de regering van Ecuador. "Hoewel die verplicht is, zijn er maar heel weinig teeltbedrijven die de vergunning hebben", vertelt Sergio Cedeño. "Maar ons milieubewustzijn gaat eigenlijk veel verder dan dat", voegt hij eraan toe.

"Wij zijn een van de weinige bedrijven die het water in onze kanalen recirculeren om het te zuiveren, zodat het water dat we weer teruggeven aan de rivier geen residuen bevat van de gewasbeschermingsmiddelen die we gebruiken. Want in de rivier baden veel mensen en ze halen er ook drinkwater. Daarnaast hebben we in onze waterkanalen enkele planten genaamd camacho’s, die met hun brede bladeren voorkomen dat sproeistoffen in het water vallen. In Ecuador is dat niet verplicht, maar wij zien het als onze morele plicht om ervoor te zorgen dat het water dat van onze teeltlocaties komt, schoon is."

"Ik heb de eer om voorzitter te zijn van de Stichting Montubio-cultuur, die zich inzet voor het behoud van onze folklore, tradities, gastronomie, muziek, kostuums ... De Montubio’s leven overwegend van het platteland in de kuststreek van Ecuador, en daarom proberen we ook onze teeltlocaties in stand te houden, zodat ze schoon en gezond blijven en het platteland een aangename plek blijft voor toekomstige generaties."

Voor meer informatie:
Agrícola Cañas
Km. 10 Vía a Samborondón (Ecuador)
Tel: +593 4500-9820 (201)
info@agricolacanas.com.ec
https://grupoagricolacanas.ec

Publicatiedatum: