Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
6,2 miljoen ton

Tomatenteelt in EU -3%

In haar meest recente rapport over de kortetermijnvooruitzichten voor de tomatenmarkt in 2022 wijst de Europese Commissie op een afname van de teelt en een toename van de import.

Volgens het onlangs gepubliceerde document zal de oogst van tomaten voor de versmarkt in de EU in 2022 met 3% dalen tot 6,2 miljoen ton, waarmee de neerwaartse trend van de afgelopen jaren wordt voortgezet. De opbrengst in 2022 zal 5% onder het vijfjarig gemiddelde liggen.

De belangrijkste oorzaken zijn een kleiner kasareaal als gevolg van hoge energiekosten en een hoger aandeel van cherrytomaten, aldus de Europese Commissie.

De jaarlijkse consumptie van tomaten in de EU zal met 2% dalen ten opzichte van 2021. De gemiddelde consumptie per persoon zal 14,6 kilo per jaar bedragen.

In het verslag wordt gesteld dat niet alleen de teelt en de consumptie van tomaten dalen, maar ook de EU-export als gevolg van een geleidelijk verlies van de Britse markt, die in 2021 driekwart van de EU-export voor zijn rekening nam. Dit marktverlies is volgens de Commissie te wijten aan de toegenomen concurrentie uit Marokko.

De Europese import van tomaten zal op jaarbasis met 3% groeien tot 730.000 ton, 23% meer dan het vijfjarig gemiddelde. In 2021 kwam 67% van de EU-import van tomaten uit Marokko, gevolgd door Turkije, dat zijn aandeel vorig jaar op de EU-markt met 5% vergrootte (25% in 2021).

De Spaanse brancheorganisatie Fepex toont zich bezorgd dat ondanks deze cijfers die wijzen op een dalende teelt, consumptie en export en een stijgende import, de Commissie geen maatregelen voorstelt om deze trend te stoppen en de Europese teelt te versterken.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: