In Bafoussam, in het westen van Kameroen, proberen telers de afzetmogelijkheden voor de champignons die zij op landbouwafval telen, te diversifiëren. De mycicultuur, of de teelt van eetbare paddenstoelen, heeft zich in het Westen en vooral in China, veruit de grootste producent ter wereld, reeds lang ontwikkeld, maar is in Afrika nog niet erg wijdverbreid.
In Bafoussam, de hoofdstad van de regio West en de op twee na grootste stad van het land, heeft Jean-Claude Youbi de mogelijkheden van de champignonteelt ontdekt, net als andere kleine ondernemers in het hele land. Duizenden oesterzwammen groeien in een donkere kamer van zijn Groupe initiatives Communes (GIC Champignon), die vier jaar geleden met partners in Bafoussam van start is gegaan. Ze worden gekweekt in rijen op rekken op landbouwafval, verpakt in plastic zakken.
Toch is het moeilijk om een idee te krijgen van de omvang en het gewicht van de sector, want er zijn geen officiële nationale gegevens over de teelt en consumptie.
Bron: africanews.com