Mooi suikergehalte en kleur

Minder kilo’s watermeloen verwacht in Hongarije door hittegolf

De brandende hitte in Hongarije van de afgelopen twee weken, net toen het lokale watermeloenseizoen begon, heeft de rijping van het fruit versneld. Ook al resulteert de warmte in een goed suikergehalte en een mooie kleur voor de Hongaarse watermeloenen, het betekent helaas ook een enigszins kleinere oogst.

"Als het overdag 38 graden is en 's nachts warm blijft, is de kleur van de schil van de watermeloen niet zo mooi. Telers hebben daar wel een oplossing voor. Ze gebruiken een anti-UV-spray. Een laagje op de schil werkt als een schaduw. De afgelopen weken was het extreem zonnig en warm en de laatste 10 dagen waren bijzonder heet. De piektemperaturen waren hoger dan optimaal voor de watermeloenteelt. In het zuidelijke deel van de Grote Hongaarse Laagvlakte is de tendens er een van droogte, maar in Transdanubië zijn de weersomstandigheden zeer goed gebleven, met veel zonneschijn, weinig neerslag, maar geen droogtesituatie in dit westelijke helft van het land", zei László Sándor, consultant bij BASF en Nunhems, aan het Hongaarse platform FruitVeb, over de onverwachte ontwikkeling van het Hongaarse watermeloenseizoen dat eind juni is begonnen.

Verwachte opbrengst onder het gemiddelde
"Verwacht wordt dat de oogst iets onder het langjarige gemiddelde zal liggen. Het areaal is ook afgenomen: ongeveer 2.600 hectare watermeloenen en 400 hectare Cantaloupe meloenen. Het totale areaal zal dit jaar dus ongeveer 3.000 hectare beslaan. Aan de andere kant blijven de intensieve, hoogproductieve gebieden in productie. Daarom verwachten we dit jaar ongeveer 120.000-130.000 ton te oogsten in Hongarije, maar als het droog blijft, zal de opbrengst dichter bij de 120.000 ton liggen", zei Sándor.

Volgens FruitVeb is er importdruk op de Hongaarse markt, omdat de oogst in de buitenteelt al van start is gegaan in het Middellandse Zeegebied en landen als Macedonië, Servië, Albanië, enz. Het is ook warm in die landen, maar er is nog geen weet van overdadige export naar Hongarije. Er wordt vanwege de toename van de teeltkosten ook een verdere daling van het Europese (water)meloenenareaal verwacht.

"We hebben nog steeds exportmogelijkheden. Onze belangrijkste bestemmingen zijn Slowakije, Tsjechië en Polen, omdat we vanwege onze geografische locatie aan deze landen kunnen leveren met betrekkelijk lage transportkosten. Dit jaar is de teeltkost met 30-35% gestegen en als gevolg daarvan moeten de consumentenprijzen ook onvermijdelijk stijgen. Afgaande op de ervaring van verschillende landen, profiteren telers helaas weinig van de stijging van de consumentenprijzen, terwijl ze wel het hardst worden getroffen door de stijging van de prijzen van meststoffen, plastic folie en brandstof", zegt Sándor.

Het binnenlandse seizoen begon eind juni met al enkele grote leveringen aan supermarktketens. "De oogst zal voldoende zijn om de levering aan de supermarktketens te waarborgen. Ook dit jaar zal er een groot aantal Hongaarse meloenen in de winkels liggen. Er moet niet voor een tekort aan fruit worden gevreesd. En dankzij de overvloedige zon belooft de kwaliteit uitstekend te zijn", besluit Sándor.

Voor meer informatie:
Márton Kocsis
FruitVeb
Tel: +36 70 315 9421
marton.kocsis@fruitveb.hu 
https://fruitveb.hu  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven