Aardappelmarktrapport week 27:

'Vroege aardappelen lijken inmiddels te overheersen'

Vroege aardappelen overheersten inmiddels de markt. Daarbij was het Duitse aanbod duidelijk toegenomen, meldt de BLE. In Frankfurt werd het assortiment uitgebreid met Colombo. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen worden gedekt. Op sommige plaatsen waren de afzetmogelijkheden na het einde van het aspergeseizoen beperkter geworden. Dit was één van de redenen om de prijzen te verlagen. Een andere reden was dat de inkoopprijzen lager waren geworden. Maar de toegenomen aanvoer speelde natuurlijk ook een rol. De prijzen gingen dus vaak omlaag. Dit was ook bij de importen uit Frankrijk, Italië en Cyprus het geval. Bij de consumptieaardappelen uit bewaring dunde het aanbod steeds verder uit. De Duitse, Franse en Nederlandse partijen waren echter van overtuigende kwaliteit en worden daarom gestaag afgenomen.

Rheinland-Pfalz: rustige, stabiele vraag vanuit de consumenten
Het rooien vordert al goed. Men is tot nu toe tevreden over de opbrengst van de vroege aardappelen (300 – 320 dt/ha) en de kwaliteit. De rustige vraag vanuit de consumenten blijft iets achter bij de verwachtingen, terwijl het aanbod goed is, maar ondanks de hitte is de vraag stabiel. De telersprijzen blijven op hetzelfde niveau als vorige week. Volgens de eerste ramingen is het aardappelareaal voor de hoofdoogst in de belangrijkste teeltlanden van de EU (Duitsland, België, Frankrijk, Nederland), tegen de verwachtingen in met 2% gegroeid, aldus de Landbouwkamer Rheinland-Pfalz

Hessen: stabiele prijsontwikkeling
Op de aardappelmarkt worden gebruikelijke omzetten gemeld. De verkoop van importaardappelen loopt ten einde.Er worden steeds meer lokale aardappelen verkocht, die deels ook worden aangevuld met leveringen uit andere delen van Duitsland. Afgezien van kleine correcties blijven de prijzen ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande week. Voor de komende week wordt er op een stabiele prijsontwikkeling gerekend. Op sommige plaatsen zorgt de droogte voor moeilijkere rooiomstandigheden. Ook voor de late aansluitende rassen is er dringend regen nodig, meldt Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven