Slechts weinig telers behaalden een goed inkomen met groene kiwi’s in Italië in 2021/22

Niemand heeft het over hoe de afzet van groene kiwi’s is verlopen in 2021/22 in Italië. Geen persbericht en iedereen klapt dicht als je een paar vragen probeert te stellen. Gelukkig is er een handelaar uit Romagna die altijd bereid is zijn visie te geven en ook nu ging hij onze vragen niet uit de weg. We hebben het over Maurizio Filippi uit Forlì. Hij spreekt op basis van wat hij dit seizoen heeft ervaren.

"Het was een heel vreemd jaar. Ik geloof dat we in het verleden nog niet vaak zo’n seizoen hebben gehad. Allereerst was de oogst niet groot in Italië. Dat zorgde wel voor hoge verwachtingen wat betreft de prijzen. Die haalden ook recordcijfers voor de telers in het begin van het seizoen, maar daarna ging het bergaf."

Archieffoto

De verkoop loopt op z’n einde, maar Filippi bevestigt dat er, ondanks de kleinere oogst, hier en daar nog wat partijen Italiaanse groene kiwi's in de koelcellen liggen. "Als er haast was geweest op de markt, zouden de kiwi’s al lang op zijn. De grote hoeveelheden zijn opgesoupeerd, maar er staat nog wat product in de 'wachtrij'. We hebben dus eigenlijk geluk gehad dat de oogst niet bijster groot was. Was dat wel zo geweest, dan zaten we nu opgescheept met enorme voorraden."

Volgens Filippi zijn er maar weinig telers die een goed inkomen hebben verzameld dit jaar. Voor sommigen was het zelfs een ramp. "Op basis van de statistieken zien we dat de gemiddelde opbrengst per hectare 10 ton was. Maar we weten dat bepaalde telers niets hebben geoogst en anderen meer dan 20 of 30 ton. We kunnen dus geen algemene balans opmaken, je moet het geval per geval bekijken. Natuurlijk kregen telers in sommige gevallen ook € 1,00 à
€ 1,20 per kilo, en wie een volle oogst had, heeft op dat moment dus wel heel goed geboerd."

"Er zat geen vuur in de vraag. De handel verliep enorm langzaam. Naar mijn mening zijn de prijzen in de supermarkten te hoog geweest om de consumptie aan te zwengelen. Het product van Nieuw-Zeeland aan de ene kant en dat van Griekenland aan de andere kant nemen de twee marktpolen in. De afzetmogelijkheden voor de standaard Italiaanse groene kiwi worden steeds kleiner", besluit Filippi.

Voor meer informatie:
Commercio Frutta 
Via Trentola, 78
47122 Malmissole (Forlì) - Italië
Tel: +39 (0)543 723153
info@commerciofrutta.com 
www.commerciofrutta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven