Illegale Early Sweet druivenranken gerooid in Egypte

Een recente uitspraak van een Egyptische rechtbank schept een belangrijk precedent. Het vonnis effent het pad voor een volledige omslag over hoe de sector in het Noord-Afrikaanse land met intellectuele eigendomsrechten omgaat en maakt de weg vrij voor meer investeringen in de Egyptische tuinbouwsector.

Nu gepatenteerde rassen hun aanwezigheid op de markt vergroten, worden ze een begeerd product voor zowel teler als consument. Deze verandering heeft de afgelopen jaren dan ook geleid tot een zorgwekkende wereldwijde toename van inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten in de vorm van illegale aanplant van onder meer gepatenteerde druivenrassen.

Om haar intellectuele eigendomsrechten en de belangen van haar geautoriseerde licentiehouders van de Early Sweet™ (GRAPAES) en ARRA™ rassen te beschermen, is Grapa Company voortdurend gefocust op bescherming en handhaving. Dat doet ze over de hele wereld samen met partners en experts. Deze inspanningen houden aanwezigheid en actie op velerlei manier in.

In Egypte, een belangrijke speler in de internationale druivensector, was er wegens de impact van dergelijke inbreuken duidelijk nood aan verandering. Uitgebreide maatregelen en activiteiten die Grapa samen met EPPA (Egyptian Plant Protection Associates) op touw heeft gezet, hebben ertoe geleid dat het bedrijf een rechtszaak tegen een illegale teler van Early Sweet in Egypte heeft gewonnen. De teler moet nu zijn 4,5 hectare grote illegale Early Sweet aanplant rooien. Bovendien verbiedt het vonnis de teler om in de toekomst druiven of druivenranken van het Early Sweet ras te verkopen, te vermeerderen of te enten.

De rechtbank oordeelde dat alle Early Sweet druivenranken van het teeltbedrijf moeten worden ontworteld en vernietigd vanwege de schending van de wet op de bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Die wet stelt schendingen van het patent op plantaardig materiaal strafbaar, d.w.z. het planten van beschermde rassen zonder de toestemming van de eigenaar van het ras, en bepaalt dat bij herhaling van de overtreding naast een geldboete ook een gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar wordt opgelegd.

Eind juni werden ter uitvoering van het vonnis 9.000 illegaal aangeplante Early Sweet druivenranken ontworteld op bevel van de rechtbank in aanwezigheid van de lokale bevoegde instanties.

Dit is een cruciale stap, omdat het laat zien dat het rechtssysteem en de overheid in Egypte vastbesloten zijn om de intellectuele eigendomsrechten te beschermen, vooral in het kielzog van de toetreding van het land tot de International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV).

Grapa voelt zich nu gesterkt om door te gaan met het vervolgen van illegale aanplanten, kwekerijen en exporteurs, als onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om de eigen rassen wereldwijd te beschermen, wat uiteindelijk de hele toeleveringsketen ten goede komt.

Deze nieuwe wind en de positieve ontwikkelingen die eruit voortvloeien, zullen het imago van Egypte op de internationale markt natuurlijk een boost geven, waardoor het Noord-Afrikaanse land zijn positie versterkt om toegang te krijgen tot nieuwe beschermde rassen, het rendement van zijn tuinbouwsector te vergroten, de teeltkosten te verminderen en het rendement van telers met beschermde gewassen te maximaliseren.

Voor meer informatie:
Grapa Varieties
info@grapaes.com 
www.grapaes.com  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven