"De oogst van kruisbessen is elk jaar anders en ook de vraag is een beetje onvoorspelbaar"

Kruisbessen worden niet op grote schaal geteeld in Schotland, maar een teler net buiten Cupar teelt wel 10 rassen op 2 hectare.

Euan Cameron van Pittormie Fruit Farm teelt traditionele groenten en meerdere nichefruitsoorten, zoals aardbeien, zwarte bessen, rode bessen, Tayberries, loganbessen (kruising tussen braam en framboos), blauwe bessen en bramen.

"De oogst van onze kruisbessen is elk jaar anders en ook de vraag is een beetje onvoorspelbaar. Vroeger teelden we kruisbessen op een areaal van 8 hectare, waarvan de meeste naar een conservenfabriek gingen, maar sinds die gesloten is, is de vraag gedaald. We leveren nu aan de retail en de groothandel en we verkopen ook een deel in onze boerderijwinkel", aldus Euan.

"Het Schotse seizoen loopt van eind juni tot half augustus. We zijn iets later dan het Engelse seizoen, waardoor we nog product kunnen leveren wanneer de Engelse kruisbessen al op zijn. Ons teeltbedrijf is eerder klein, dus we proberen niet te concurreren met de grote zachtfruittelers. Daarom concentreren we ons op de nicheproducten."

Arbeid is een uitdaging. Hoewel er eigenlijk nog altijd genoeg plukkers zijn om het fruit te oogsten, is Euan de laatste jaren meer groenten gaan telen die ze zelf kunnen oogsten.

"Als fruit rijp is, moet het meteen geplukt worden. Vooral kruisbessen zijn niet makkelijk te plukken, maar groenten kunnen over een langere periode worden geoogst."

Voor sommige producten, zoals rode bessen, is er concurrentie van Nederlandse import, maar Euan levert aan Mark Murphy/Total Produce, die altijd Schotse producten verkiest als die beschikbaar zijn.

Voor meer informatie:
Euan Cameron
Pittormie Fruit Farm
Tel: +44 1334 870 233 (VK)
pittormieorders@gmail.com
www.pittormiefruitfarm.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven