Sil Moonen, Berryfarm:

"Prijs blauwe bessen al vroeg onder druk"

Tholen - Vorige week is Berryfarm.nl gestart met de Hollandse blauwe bessenoogst. Het bedrijf heeft zo'n 60 hectare blauwe bessen, verspreid over twee locaties in Zuid-Nederland en Noord-Duitsland. "De prijzen staan meteen al fors onder druk. Zowat ieder Europees land is begonnen met plukken", vertelt Sil Moonen.

Van primeurprijzen is dan ook zeker geen sprake. "De Nederlandse teelt van blauwe bessen is een nivellering tegen de kostprijs aan geworden. Daarom zoeken telers nu ook naar alternatieven, zoals het machinaal plukken. Dat kan prima, ook voor de versmarkt, zolang je die bessen maar meteen af kunt zetten. Maar als de afzet stagneert, omdat half Europa op vakantie is, betekent het dat je voor de industrie aan het produceren bent en daar is de teelt in Europa te duur voor."

Ook de Hollandse supermarkten zouden volgens Sil meer mogen doen om de Hollandse bessen te promoten. "Bij de plaatselijke supermarkt kom ik nu nog bessen uit Portugal, Spanje en Servië tegen. Ik vind het frustrerend. Supermarkten geven de consument graag het idee dat de Nederlandse teler bovenaan staat, maar het lijntje met de Nederlandse telers is maar flinterdun. Zodra ze goedkopere bessen uit het buitenland kunnen halen, doen ze dat. Maar ik was afgelopen week in Engeland en daar hebben de telers met hetzelfde probleem te maken. In Duitsland is er wel een grotere voorkeur om met de lokale telers te werken."

"En de overheid maar praten over stikstof en milieu. Het telen in Nederland wordt ongelofelijk moeilijk gemaakt. Maar ik blijf altijd positief denken. Door het goede weer, hier maar ook in Polen, zal het een kort seizoen worden, want de rijping gaat snel. Ik verwacht dat medio augustus al veel Europese bessen van de markt zijn. Hopelijk leven de prijzen dan ook op. Wij hebben veel late rassen, dus hopelijk kunnen we daarvan profiteren en schakelen de supermarkten niet zo snel mogelijk over op Peru", besluit Sil, die zijn bessen hoofdzakelijk naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk exporteert.

Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
M: 06 532 88 523
sil@silmoonen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven