Uit de oude doos: Pakomi, 52 weken Nederlandse uien

Een der grootste uienhandelaren is Pakomi B.V. te Oude-Tonge op het eiland Goeree en Overflakkee. In 1971 werd het bedrijf van de firma Buskop overgenomen, waarna men onder de naam Pakhuis Buskop verder ging. In 1978 besloot men tot de naamsverandering Pakomi B.V., directeur werd de heer Mauk Overduin. "Jaarlijks leveren we 35.000-40.000 ton uien af. Hiervan zijn 5.000 ton vriesuien en 5.000 ton zomeruien. Onze vriesuien brengen we onder de naam 'Gloriano' op de markt. Deze worden speciaal voor de vriescellen geteeld. De boeren krijgen opdracht zo weinig mogelijk kunstmest te strooien. Dit komt de houdbaarheid ten goede, hoewel er wel weinig kilo's geoogst worden. Deze uien garanderen wij, dat er binnen twee weken na aflevering geen spruiten opkomen. Het grote winkelconcern Albert Heijn neemt deze ui al 10 jaar zonder problemen af", aldus de heer Overduin.

Het laatste telefoongesprek voor de vakantie

De heer Mauk Overduin, directeur van Pakomi

"Dit seizoen werden de laatste vriesuien half juli afgeleverd. Op dat moment waren er al zomeruien. Men ging in het verleden tot de vriesuien over omdat er enkele voordelen aan zaten. Men is thans in staat om de seizoenen te overbruggen, zodat men het hele jaar door uien heeft. Hierdoor kan men het personeel aan het werk houden. In de tweede plaats kan men continu de vaste klanten bedienen. De andere uien brengen we op de markt onder het merk 'Globetrotter'".

Een gedeelte van de 8000 kisten

Vanwege de vele regen worden de uien met de hand gerooid.

Bron: Primeur 01 - Jaargang 02 - 31 juli 1987


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven