Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Realistischer besluit voor het behoud van veilig stellen drinkwatervoorziening"

Op dinsdag 5 juli was de laatste vergadering over de aanwijzing van de drinkwaterreserveringsgebieden in de Betuwe. Vele telers hadden zich ook voor de besluitvorming verzameld op de publiekstribune. "NFO, TCO, FTC en Fruitmasters hebben met veel inzet voor elkaar gekregen dat het plan is gewijzigd. Versterkt met drie moties vanuit de Provinciale Staten is er een veel realistischer besluit genomen met behoud van het veilig stellen van de drinkwatervoorziening in de toekomst", zo schrijft NFO.

"Op basis van de inspraakacties vanuit de sector hadden Gedeputeerde Staten het plan al aangepast. Enkele belemmeringen zijn geschrapt. De diepte tot waartoe mag worden geboord zonder melding is verruimd en de provincie beloofde te onderzoeken of de duur waarop de claim van reserveringsgebied geldt verkort kan worden. Daarbij is de provincie bereid een watertafel (voor overleg) in te richten om te komen tot een robuuste waterinfrastructuur.
Als sector hebben we een 7-punten-plan ingediend om de toezeggingen concreter te maken en veilig te stellen."

"Verschillende politieke partijen, waaronder SGP, CDA en PvdA, hebben moties ingebracht om onderdelen van het 7-punten-plan te borgen. Zo is een motie aangenomen met de opdracht dat er medio oktober een gedetailleerd plan ligt hoe binnen drie jaar de reserveringsgebieden met 80% kunnen worden verkleind. Eind 2027 moeten de uiteindelijke drinkwaterwinlocaties zijn aangewezen. Daarnaast is een motie aangenomen die stelt dat er de komende jaren geen extra beperkende maatregelen worden toegevoegd nadat een gebied is aangewezen tot drinkwaterreserveringsgebied."

Een motie over de Betuwse watertafel borgt de positie van de watertafel. Deze motie werd door vrijwel alle Statenfracties gesteund. Gedeputeerde Staten wil dat de tafel zwaarwegende adviezen geeft over het inrichten van een robuuste, klimaatbestendige waterinfrastructuur en het uitrollen en inkrimpen van de reserveringsgebieden. De motie om door beschermende kleilagen te mogen boren voor het slaan van grondwaterputten is niet aangenomen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: