Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Detailhandel start lobby tegen stijging lonen

"Ondernemersinkomen kan met ca. 25% dalen door stijging minimumloon"

De Wettelijk Minimum Lonen (WML) gaan de komende jaren sterk stijgen, en dat heeft grote invloed op zelfstandig ondernemers. Deze dreigen er of 25% in inkomen op achteruit te gaan of moeten hun omzetten met minimaal 35% verhogen, zo tonen de doorberekeningen aan. "Om de kosten volledig bij de werkgevers neer te leggen is onacceptabel", zegt directeur Marco Maasse van branchevereniging AVN (voorheen ADN). 

Ingaande op 1 januari 2023 gaat het WML omhoog. In drie stappen komt er 7,5% bij, aangevuld met een verhoging van 11% in verband met nieuwe rekenregels van het WML-uurloon. Deze stijgingen staan nog los van de tweejaarlijkse (inflatie)aanpassingen.

De loontabel van de AGF-detailhandel staat direct in verband met het WML en zal om die reden dan ook sterk beïnvloed worden. Deze stijging zal grote gevolgen hebben voor de loonkosten de komende jaren. Vooralsnog wordt er vanuit de overheid geen enkele vorm van compensatie aangeboden. Zonder compensatie zullen de loonkosten tot en met 2025 stijgen met ongeveer 22%!

  • De gevolgen hiervan zijn, in deze berekening:
    Bij gelijkblijvende omzet zal het ondernemersinkomen met ca. 25% dalen;
  • Om het ondernemersinkomen gelijk te houden zal er 35% meer omzet gerealiseerd moeten worden (inclusief de daarvoor niet te werven extra medewerkers);
  • Of er moet een methode worden gevonden om efficiënter te werken/produceren, waardoor de personeelskosten alsnog niet gaan stijgen, dat zou een daling van werkgelegenheid van ca. 17% gaan betekenen.

Onacceptabel
AVN heeft, samen met de andere branches binnen MKB-Nederland, de noodklok geluid bij de overheid. "De verhoging van het WML is een besluit wat niet zal worden teruggedraaid, maar om de kosten daarvan volledig bij de werkgevers neer te leggen is onacceptabel. De overheid biedt de mogelijkheid om via een raadpleging (consultatie) te reageren op deze wetswijziging. AVN roept dan ook nadrukkelijk op om hier gebruik van te maken en de bezwaren kenbaar te maken", aldus AVN.

Om het hun leden makkelijk te maken heeft AVN een concepttekst opgesteld die te gebruiken is voor je reactie op de wetswijziging (tekst kopiëren en plakken in het betreffende veld op de website). Klik hier voor de tekst.

Ga naar: Overheid.nl | Consultatie Wijziging Besluit en Regeling uitvoering Wet invoering minimumuurloon, reageren (internetconsultatie.nl) en plak de gekopieerde tekst in het betreffende veld. "Het kost je daarmee slechts enkele minuten van je tijd en kan van grote waarde zijn voor de verdere lobbytrajecten op dit belangrijke onderwerp. Hoe meer reacties er op deze consultatie worden gegeven, hoe sterker we staan in de lobby naar de overheid."

Daarnaast zal direct na de zomer een speciale detailhandelslobby worden opgestart om Kamerleden en bewindspersonen te overtuigen dat de WML-plannen voor de hele sector detailhandel verkeerd uitpakt en eigenlijk van tafel moet.

Publicatiedatum: