Dominiek Noppe, Vergro:

"De hittegolven in Zuid-Europa kunnen zomaar de redding zijn geweest voor de Belgische tomaten"

Tholen - De start van het komende hardfruitseizoen zal waarschijnlijk uitdagend worden. Dit voorspelt Dominiek Noppe van Vergro. "Ik zie de start redelijk somber in. Het is moeilijk in te schatten hoeveel volumes er nog precies op de markt zijn. Het overschot dat naar verwachting naar het volgende seizoen mee over gaat, zal echter voor de nodige prijsdruk zorgen."

Dit is een groot verschil met vorig seizoen. "Toen moesten de jaarcontracten hun best doen om alles te kunnen leveren, maar dat zal bij de start van het komende seizoen zeker geen probleem zijn", vervolgt Dominiek. "Door de situatie in Oost-Europa heeft de handel natuurlijk een tijdje stilgelegen. Dit heeft er, met name in Nederland, voor gezorgd dat er wat geschoven is met het fruit. Wij waren, in België, toch wel leeg per 1 juli, maar in Nederland, waar het normaal ook leeg zou zijn, is nog flink wat aanbod over. Er is gewoon geen markt meer voor de klasse II peren en dat kost iedereen bakken met geld."

Red Modoc
De beschreven moeilijkheden hebben bij Vergro vooralsnog geen invloed op de Red Modoc-peren. De exporteur heeft de exclusiviteit voor de bloedrode peer en levert alles aan de Lidl. "De populariteit van de Red Modoc-peer blijft stijgende. We zijn dit jaar in België van 45 naar 50 hectare teelt gegaan en in Duitsland van 6 naar 10 hectare. Hier zitten uiteraard ook nog veel jonge bomen bij, die nog geen productie leveren. Daardoor is de vraag nog steeds vele malen hoger dan het aanbod, maar de komende jaren zullen we meer en meer aan de toenemende vraag kunnen voldoen."

Het streven is om de komende 10 jaar naar een areaal van 200 hectare te gaan. "Hier zien we zeker ruimte voor op de markt." De Red Modoc onderscheidt zich, zo stelt Dominiek, door haar bloedrode kleur, die zij ook vasthoudt en een lekkere smaak, maar het grootste voordeel is de bewaring. "Je kunt hem 12 maanden in de frigo bewaren en na 12 maanden haal je hem eruit zonder enig kwaliteitsverlies. Die eigenschappen maken de Red Modoc uniek. Ook dit jaar is de kwaliteit weer heel mooi. Eigenlijk over het hele spectrum ziet de kwaliteit er top uit. We hadden wat vorstschade verwacht, maar dat valt alleszins mee. We zijn echter nog niet aan het einde van de rit; er kan nog veel gebeuren."

Tomaten
Een andere belangrijke productgroep voor Vergro zijn de tomaten. "Daar is het in de maanden mei en juni eigenlijk heel goed mee gegaan. Ik had, zeker in juni, dat al veel zwakker verwacht. Op het moment zijn de volumes uit de serres eigenlijk veel groter dan andere jaren, maar de prijzen hebben relatief goed stand kunnen houden."

Een belangrijke reden hiervoor ligt in de vraag vanuit Zuid-Europa. "De hittegolven in Zuid-Europa kunnen zomaar onze redding zijn geweest, omdat het eigen aanbod aldaar te wensen overlaat. Zo kunnen wij onze grote volumes daar goed kwijt, want zonder die landen zou er echt veel te veel op de markt zijn."

Nieuw koelcentrum
De Belgische exporteur blijft ook zijn ogen op de toekomst gericht houden, want vanaf de komende oogst van het hardfruit zullen ze een nieuw koelcentrum in gebruik nemen. "We hebben Jacobs Koeling overgenomen, waar we 10 miljoen kilo fruit gekoeld kunnen bewaren vanaf komend seizoen. Dit gaat uiteraard gepaard met een feestelijke opening voor al onze huidige en potentiële telers op 30 juli", besluit Dominiek. 

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke, België
+32 051 48 90 76
dominiek.noppe@vergro.com        
www.vergro.com       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven