Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nog hogere prijsverschillen voor sinaasappelen, knoflook en wortelen

Consumentenprijs watermeloen 6 keer hoger dan telersprijs in Spanje

De Index van Prijzen bij Herkomst en Bestemming van Voedselproducten, opgesteld door de Spaanse tuinbouworganisatie Coag, legt het prijsverschil bloot dat in Spanje in de maand juni bestond tussen de telersprijzen en de consumentenprijzen voor de belangrijkste tuinbouwproducten.

Na een ongelukkig seizoen voor de sinaasappel, kende dit fruit vorige maand het grootste prijsverschil van alle tuinbouwproducten. In de supermarkt betaalde de consument gemiddeld 887% meer dan wat inkopers aan de telers betaalden (€ 1,48 per kilo tegenover € 0,15 per kilo).

Knoflook werd ook aanzienlijk duurder tussen herkomst en bestemming, namelijk van € 0,70 per kilo naar € 5,94 per kilo (+749%).

Wortelen, aardappelen en sla leverden de teler niet meer dan 20 cent per kilo op, maar de consument betaalde er wel meer dan 1 euro voor in de winkel. Het prijsverschil bedroeg in de maand juni respectievelijk 629%, 575% en 511% in Spanje.

Ook zomerfruit kende flinke prijsverschillen. In juni werd 503% meer aan de supermarkt dan aan de teler betaald (€ 2,17 per kilo tegenover € 0,36 per kilo), terwijl pruimen 592% in waarde stegen (€ 0,66 per kilo tegenover gemiddeld € 4,37 per kilo).

Bron: coag.chil.me

Publicatiedatum: