Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder groot (water)meloenenareaal in Castilla-La Mancha

Het areaal meloen en watermeloen in het Spaanse gewest Castilla-La Mancha is dit seizoen met 11% gekrompen.

Volgens de Interprofessionele Organisatie voor Meloen en Watermeloen van Castilla-La Mancha bedraagt het meloenenareaal 5.033,72 hectare, wat bijna 650 hectare minder is dan vorig jaar. De daling is aanzienlijker dan die van het voorgaande seizoen en ook aanzienlijker dan oorspronkelijk verwacht. De organisatie ging slechts uit van een 5% kleiner areaal.

In Ciudad Real, de provincie met de grootste meloenenteelt in het gewest, daalt het areaal van 4.626,01 hectare naar 4.208,66 hectare. Enkel in de provincie Cuenca stijgt het areaal, namelijk van 117,13 hectare naar 132,89 hectare.

Ook het areaal van watermeloen is met 231,89 hectare gedaald tot 2.826,03 hectare. In alle 5 de provincies is er een afname. De voorspellingen van de interprofessionele organisatie wezen eerst op een krimp van ongeveer 20%, maar op basis van de gegevens die de telers hebben opgegeven voor de statistieken van het GLB, is er uiteindelijk ongeveer 10% minder aangeplant.

Teeltkosten
Naar schatting is de teeltkost met gemiddeld 30% gestegen. Zo ligt de teeltkost voor meloen nu tussen € 0,34 en € 0,36 per kilo en voor watermeloen tussen € 0,23 en € 0,25 per kilo, zo raamt de interprofessionele organisatie.

De organisatie roept de sector daarom op om de Voedselketenwet te respecteren en na te leven.

De oogst zal rond 20 juli van start gaan. Men verwacht aan het begin van het seizoen een aanbod dat de vraag overtreft, vanwege de overlap met andere teeltgebieden. Dat zal waarschijnlijk een invloed hebben op de startprijzen op de regionale veilingen.

Bron: elespanol.com

Publicatiedatum: