42 gevallen van citruskanker in Braziliaanse citroenen

In een verklaring waarschuwt Waldyr Promicia, de voorzitter van Abrafrutas, dat wanneer Brazilië de fytosanitaire controle niet op orde heeft, het land de kans loopt Zuid-Afrika achterna te gaan, die nu flink door de EU gestraft wordt met de verplichting van cold treatment.

Promicia duidt op 42 vaststellingen van citruskanker bij citroen in exportladingen vanuit Brazilië in de periode van het einde van de tweede helft van 2021 tot nu. DS SANTE, het EU-agentschap voor fytosanitaire controle, onderschepte de besmette citroenpartijen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de exportbetrekkingen tussen Brazilië en de EU dat een dergelijk gebrek aan controle werd geconstateerd, voor een exportproduct waar de norm nul is. MAPA - het ministerie van Landbouw -  zou de controle moeten uitvoeren en in voorkomende gevallen corrigerende en bestraffende maatregelen moeten treffen.

MAPA heeft inmiddels de controle uitgebreid en heeft de volgende maatregelen kenbaar gemaakt:

  • Bedrijven die vanaf eind 2021 tot op heden enige constatering van citruskanker hebben gehad, worden voor 60 dagen geschorst;
  • Inspecties op alle punten en bij de export van citroen in het hele land worden geïntensiveerd, waarbij citroen extra zal worden gecontroleerd;
  • De inspecties in de teeltgebieden bij de verpakking en de bewerkingseenheden worden gehandhaafd;
    Met ingang van 1 augustus zullen alle uitvoerende bedrijven zich opnieuw moeten registreren voor export naar de EU.

Op deze manier hoopt MAPA – ook onder druk van de politiek – te voorkomen dat de EU-markt voor Braziliaanse citroen en andere tuinbouwproducten wordt gesloten.

Klik hier om de volledige verklaring te lezen.

Bron: abrafrutas.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven