Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Europa kampt met watercrisis: rivieren staan droog

Versterkt door de klimaatverandering en overconsumptie van water, voelen de Zuid-Europeanen de gevolgen van extremere hittegolven en langere droogteperiodes. Regeringen van Portugal tot Italië roepen hun burgers nu op hun waterverbruik tot het absolute minimum te beperken meldt dw.com. Maar op sommige plaatsen is dat niet genoeg.

Terwijl het particuliere waterverbruik in de EU slechts 9% van het totale verbruik uitmaakt, gaat ongeveer 60% naar de land- en tuinbouw.

"Droogte is één ding," zegt Nihat Zal, een waterexpert bij het Europees Milieuagentschap (EMA), dat het milieubeleid van de EU uitstippelt. "Het andere is hoeveel water we uit het systeem halen."

Italië kampt met de ergste droogte in 70 jaar
De situatie is waarschijnlijk het meest dramatisch in Noord-Italië, waar de regio te kampen heeft met de ergste droogte in 70 jaar. Meer dan 100 steden zijn opgeroepen het waterverbruik zo veel mogelijk te beperken. Op maandag heeft de Italiaanse regering voor vijf regio's tot het einde van het jaar de noodtoestand afgekondigd. Zij is van plan op korte termijn € 36 mln uit te trekken om de watercrisis te bestrijden.

Door maandenlange droogte en schaarse regenval in de winter is het waterpeil van de Dora Baltea en de Po - de grootste rivier van Italië - acht keer zo laag als normaal. Beide rivieren voeden een van de belangrijkste land- en tuinbouwgebieden van heel Europa, waar momenteel 30% van de teelt door droogte wordt bedreigd.

De irrigatie-instantie in de noordwestelijke regio rond de rivier de Sesia heeft reeds opdracht gegeven fruitbomen en populieren niet langer water te geven. Het bespaarde water zal worden gebruikt voor de irrigatie van de economisch belangrijke rijstteelt.

Portugal bereidt zich al sinds de winter voor op een droog jaar
Portugal is al in de winter begonnen met de voorbereidingen voor een extreem droog jaar. Begin 2022 hebben een gebrek aan neerslag en een laag waterpeil in de dammen de regering ertoe aangezet het gebruik van waterkrachtcentrales tot twee uur per week te beperken. Het doel is de drinkwatervoorziening voor de 10 mln inwoners van Portugal gedurende ten minste twee jaar te garanderen.

Wat tijdens de winter zichtbaar werd, is vandaag des te duidelijker. Eind mei heerste er al ernstige droogte in 97% van het land.

Door de verbranding van kolen, olie en gas is de kans op droogte, die normaal slechts eens in de 10 jaar voorkomt, in het Middellandse Zeegebied nu al bijna twee keer zo groot geworden. Sommige regio's beleven het ergste droge seizoen in duizend jaar.

De vereniging voor tuinbouwirrigatie in de steden Silves, Lagoa en Portimão in het zuiden van Portugal heeft reeds een noodplan in werking gesteld op grond waarvan 1.800 tuinbouwbedrijven de irrigatie van sommige gewassen moeten halveren.

Bron: dw.com

Publicatiedatum: