Fred Douven, abbGrowers:

"Er komen nu flinke volumes blauwe bessen los vanuit meerdere landen"

Tholen - Bij abbGrowers is het Servische blauwe bessenseizoen alweer afgesloten. "Het was een kort en heftig seizoen", laat Fred Douven weten. "En het seizoen kreeg meteen een vervolg, want alle landen zijn vroeg dit jaar. Momenteel zijn Nederland, Roemenië, Georgië, Oekraïne en Polen allemaal in productie, dus er komen flinke volumes los."

"Deze week is de afzet lastig geweest. Ook de blokkades in Nederland hielpen daar niet aan mee. We zagen zelfs dat het invloed had op de exportmarkten, want van Duitse supermarkten kregen we de vraag of de grenzen niet dichtgingen. Zo ver is het allemaal niet gekomen, maar het gaf wel de nodige onrust", vervolgt Fred. "We zien de prijzen nu ook wel onder druk komen te staan. Voor volgende week wordt hier ook warm weer verwacht, maar dat geldt nu ook al voor veel plaatsen in Europa. Als het zo heet blijft, krijgen we een versneld seizoen. Het fruit rijpt wat sneller af en daardoor blijft de maatvoering hier en daar een beetje achter."


Fred Douven

"Gelukkig zien we dat de verkoop van de blauwe bessen aardig door blijft lopen. Er zijn redelijk wat acties en de volumes die geconsumeerd worden, liggen op een hoog niveau. Maar in sommige landen beginnen de vakanties al en dat heeft altijd wel invloed op de bessenconsumptie. Gecombineerd met de hoge productie verwacht ik dat de komende weken niet eenvoudig zullen zijn. De AGF-verkoop in de breedste zin van het woord lijkt toch wat gematigder. Er is veel onzekerheid in de markt en er lijkt geen zin meer uitgesproken te worden zonder het woord crisis", constateert de bessenteler.

Een positieve ontwikkeling noemt Fred de doorbraak van de nieuwe rassen. "Vooral het Sekoya-rassenprogramma loopt extreem goed. Dat ras is echt de koningin der bessen. We kunnen die vraag nauwelijks bijbenen, in feite is dat tegengesteld aan de rest van de blauwe bessenmarkt. In Nederland zitten we nu in het derde productiejaar, dus eigenlijk nog in de opstartfase, al hebben we dit jaar zo'n 80 ton beschikbaar. Maar we zien blauw smilend de toekomst tegemoet!"

"Ook kijken we al reikhalzend uit naar het nieuwe importseizoen met de oogst van onze telers in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Ik ben er onlangs weer geweest en die teelt ziet er veelbelovend uit. De eerste bessen gaan daar alweer rijpen. De eerste oogst exporteren we voornamelijk naar het Midden-Oosten. Ook het Peruaanse seizoen zal weer knallen worden, dat gaat elk jaar tenslotte weer in de overtreffende trap", besluit Fred.

Voor meer informatie:
Fred Douven
abbGrowers
Handelstraat 8
5961 PV Horst
sales@abbgrowers.com    
www.abbgrowers.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven