Annabel Könst, avocado-inkoper bij Nature’s Pride:

"Avocadomarkt krabbelt omhoog nu Peru op de rem trapt met exportvolumes naar Europa"

Tholen - "Na een paar moeizame maanden in de avocadomarkt, zien we deze weken de marktprijzen enigszins herstellen. In mei en juni waren de prijzen in de markt namelijk erg laag en onder de kostprijs. Peru heeft daarom op de rem getrapt met de exportvolumes richting Europa, om de markt weer wat lucht te geven. Zij exporteren een groter aandeel naar de VS, Azië en Chili in plaats van naar Europa. Wij zitten nu in de lagere aanvoerweken vanuit Peru en dat is ook direct merkbaar in de markt", vertelt Annabel Könst, avocado-Inkoper bij Nature’s Pride.

"Het afschalen van aantallen zorgt ervoor dat de oudere voorraden verdwijnen en er op bepaalde maten krapte ontstaat. Op het moment krabbelt de prijs omhoog en gaan we in de richting van gezondere prijzen voor de telers. We gaan dan ook de zomer in met een goede balans tussen vraag en aanbod", vervolgt Annabel. "Alle ogen zijn wel gericht op de komende weken. Het avocadotekort dat sommige importeurs nu ervaren is over een week of vier weer voorbij, omdat iedereen weer genoeg schaalt met hun benodigdheden uit de herkomstlanden. Dan zal de extra vraag die nu in de spotmarkt is weer verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn programma’s goed op de vraag afstemt. Dan kunnen wij samen een nieuw overschot voorkomen in de markt."

"Naast Peru dat veel volume heeft omgeleid naar andere markten, stuurt ook Colombia aardig wat volume naar andere markten, en beperkt het volume wat richting Nederland komt. Nadat het volume op een laag pitje was gezet vanwege de prijzen in Europa, zien we het volume in Kenia richting deze kant weer wat toenemen. Zuid-Afrika stuurt stabiele volumes naar Europa", aldus de avocado-inkoper.

Apeel
In 2019 bundelden Apeel en Nature's Pride de krachten door gezamenlijk langer houdbare avocado's op de Europese markt te introduceren. "Wij streven ernaar om voedselverspilling in Europa te verminderen. Daarom behandelen we onze EAT ME avocado’s met de plantaardige beschermlaag van Apeel. Deze bescherming zorgt ervoor dat eetrijpe avocado’s langer de juiste kwaliteit behouden. We willen hiermee de consument langer de tijd geven om te genieten van eetrijpe avocado’s, wat voedselverspilling helpt te voorkomen", legt Annabel uit.

"De plantaardige beschermlaag van Apeel wordt gemaakt van ingrediënten die al van nature in fruit zitten: schillen, fruitpulp en zaden. Apeel houdt het vocht in de vrucht langer vast en zorgt dat er minder zuurstof in het fruit komt. Hierdoor is de avocado langer houdbaar. Sinds april dit jaar hebben we de stap kunnen maken om op grote schaal EAT ME avocado’s te behandelen met Apeel, waardoor het nu in grote delen van onze Europese afzetmarkt te verkrijgen is."

Voor meer informatie:
Annabel Könst
Nature's Pride
+31 (0)174 219155
Annabel.Konst@naturespride.nl  
www.naturespride.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven