Spargelhof Bahlmann uit Molbergen

"De vroege asperge-oogst moest snel worden afgezet"

"Het aspergeseizoen van dit jaar kende veel moeilijkheden die in deze vorm tot nu toe nog niet eerder waren voorgekomen," vertelt Bernd Bahlmann, directeur van de gelijknamige aspergekwekerij uit Molbergen: "Het consumptiegedrag liet te wensen over, aangezien de consumenten vanwege de hoge kosten en prijzen meer begonnen te bezuinigen." In het district Cloppenburg-Emsland begon het seizoen met 13 euro per kilo. "Tot 1 mei ontwikkelde de prijs zich nog zeer goed, maar daar kwam aansluitend snel verandering in, omdat er vanwege het goede weer veel asperges op de markt kwamen en het aanbod daardoor groter was dan de vraag." 


Dichte beplanting met het ras Herkolim, 10/m. "Het doel is een plant die een grote oogst levert, om zo de oogstkosten tegen te gaan", aldus Bernd Bahlmann (op de foto). Foto: Spargelhof Bahlmann

Moeilijk verkoopproces
"Vergeleken bij asperges die op de groothandelsmarkt Hamburg tegen lage prijzen aan wederverkopers verkocht worden, is de kwaliteit van onze asperges beter. Maar de prijzen op de groothandelsmarkt zijn veel lager, deelden enkele van onze klanten mee. Daarom moesten ook wij met de prijs omlaag, deels onder de teeltkosten, wat niet eenvoudig was." Restaurants hadden in tegenstelling tot in de pandemiejaren weliswaar weer meer asperges gekocht, maar dit kon de afzet slechts gedeeltelijk compenseren.

"Wij leveren niet meer aan de groothandel, omdat de prijzen simpelweg te laag zijn, vooral omdat er bedrijven zijn die hun goederen expliciet voor de groothandel telen. Voor de wederverkoop aan de consumenten is het inmiddels ook een grotere uitdaging om personeel te vinden. Tot onze klanten horen echter nog steeds de horeca, wederverkopers, zelfbedieningsmarkten, markthandelaren en consumenten."

Weinig belangstelling voor vroege asperges
Door het warme weer was er een groter aanbod beschikbaar. "De teelt is mogelijk bij te veel asperges vervroegd. Dankzij manieren om de teelt te vervroegen komen er duidelijk meer vroege asperges op de markt, maar hier is eigenlijk geen vraag naar vanuit de particuliere klanten, die de asperges gewoonlijk pas vanaf mei kopen", zegt Bernd. Bovendien werd de directe verkoop vanaf zijn erf bemoeilijkt door werkzaamheden aan de weg die naar zijn bedrijf leidt.

De vraag naar groene asperges is toegenomen, Bernd gebruikt circa tien procent van zijn totale areaal voor de teelt van dit product. Bij witte asperges zijn de vroegere, medium rassen populairder dan de dikkere, latere rassen. "De vroege oogst moest echter ook vroegtijdig worden verkocht als gevolg van prijsdruk op de markt, omdat er ook van de latere rassen al flink geoogst kon worden."

Voor de asperges maakt het bedrijf bij ongeschilde goederen gebruik van herbruikbare kratten en voor de privéhuishoudens gebruikt men momenteel nog plastic zakken. Geschilde asperges komen in verpakkingen met een gewicht van 700 gram netto. Aan restaurants worden de asperges in herbruikbare stapelbare kratten geleverd.

60 procent van het energieverbruik wordt gedekt door zonnepanelen
"Er komen moeilijke tijden aan", zegt Bernd. "Op het platteland hebben we zo goed als geen openbaar vervoer. De huidige besluiten van de Bundestag kunnen ook gevolgen hebben voor de economie. En in hoeverre de extreem hoge energie-, diesel- en bemestingsprijzen gerechtvaardigd zijn, weet ik eerlijk gezegd ook niet. Want als energie zo duur is, begint de economie te vertragen," aldus Bernd. "De lichte recessie waar iedereen het over heeft, zal zeker nog komen."

Meststoffen zoals kalkammonsalpeter, die oorspronkelijk 30,00 euro per 100 kilo kostten, zijn nu 68,00-69,00 euro per 100 kilo, stookolie kost 127 euro netto en elektriciteit kost nu nog 0,25 cent per kWh, maar vanaf januari mogelijk tot wel 0,40 cent per kWh. Tegelijkertijd verwacht Bernd echter ook dat hij dankzij zijn zonnepaneleninstallatie in de toekomst 60 procent van zijn totale energieverbruik zelf kan produceren. 

Verwachtingen voor het komende seizoen
"De groothandel valt als afnemer eigenlijk zo goed als af. Voor kleine bedrijven wordt het bijzonder krap. Een 'we gaan gewoon zo verder' mentaliteit zit er voorlopig niet in. Ook het minimumloon van 12 euro in het komende seizoen zal een uitdaging voor de bedrijven worden. De prijzen voor in Duitsland geteelde goederen zullen moeten stijgen; of dit zal aanslaan is een andere vraag. Ik denk ook dat de teelt in de toekomst kleiner zal moeten worden. Als het kouder wordt, is er natuurlijk sowieso minder aanbod beschikbaar, net als dit jaar rond Pinksteren, toen kon de aspergeprijs ook enigszins herstellen. Maar we hadden tussendoor drie weken waarin de prijs helemaal niet goed was," zegt Bernd. "Ons bedrijf is in principe goed geautomatiseerd. Dankzij onze nieuwe sorteerinstallatie en de nieuwe verpakkingsmachine kunnen we aan de ene kant personeel besparen, en aan de andere kant efficiënter werken. Dat is belangrijk voor de toekomst."

Rechts: Sorteren met het gezin. De machine sorteert de asperges automatisch op handelsklasse. Foto: Spargelhof Bahlmann

Voor meer informatie:
Bernd Bahlmann
Spargelhof Bahlmann
Peheimer Str. 39
D-49696 Molbergen, Duitsland
Tel: +49 4475 385
info@spargel-bahlmann.de  
spargel-bahlmann.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven