Per persoon 5 kilo meer blauwe bessen plukken door speciale handschoenen

Het handentekort wordt ook in Spanje steeds nijpender en dat is misschien nog duidelijker merkbaar in de oogst van gewassen waarvan de pluk niet zo eenvoudig is omwille van de kenmerken van het fruit. Blauwe bes is zo’n gewas. En we mogen niet vergeten dat niet alleen de beschikbaarheid van personeel, maar ook hun efficiëntie, recht evenredig is met de rentabiliteit van een teeltbedrijf.

De in het Spaanse Huelva geboren José Antonio Márquez Domínguez ondervond zelf aan den lijve dat blauwe bessen plukken complexer is dan het lijkt toen hij ingeschakeld werd in de oogst op een perceel bij Moguer. Het bracht hem ertoe een eenvoudig maar ingenieus hulpmiddel te ontwerpen om het plukken van klein fruit te vergemakkelijken en versnellen: de Pickpick oogsthandschoenen.

"Na het productontwerp en de testen in het veld, wat zo’n anderhalf jaar in beslag heeft genomen, hebben we Pickpick vorig jaar op Fruit Attraction gepresenteerd", vertelt José Antonio. "Pickpick is een handschoen met een mandje eraan bevestigd dat helpt bij het oogsten van klein fruit dat bes per bes moet worden verzameld. De handschoenen verhinderen de beweeglijkheid van de handen niet en het fruit dat wordt verzameld, valt in het mandje, dat met een ingebouwd systeem voorkomt dat het product tijdens de verschillende bewegingen van de hand op de grond valt. De oogstmedewerker hoeft ook geen enkele vorm van druk uit te oefenen op het product."

Hogere productiviteit, productkwaliteit en comfort bij de oogst
"In alle testen die we hebben gedaan in verschillende teeltbedrijven in Huelva, waarbij de resultaten werden vergeleken tussen arbeiders met en zonder Pickpick, evenals tussen ervaren en onervaren oogstmedewerkers, hebben we kunnen constateren dat de oogsthoeveelheid die plukkers met de Pickpick handschoenen behaalden, zo’n 15 tot 25% hoger lag. Ook de kwaliteit van de blauwe bessen is beter, omdat het fruit geen beurse plekken oploopt en het z’n dons niet verliest. De kwaliteit is zelfs onverslaanbaar", merkt José Antonio op.

Maar blauwe bessen is niet de enige fruitsoort die baat kan hebben met deze slimme tool. "We hebben Pickpick ook uitgeprobeerd op andere gewassen, zoals koffie en cherrytomaten. De testen bij koffieplanten werden uitgevoerd in Agaete, in Las Palmas de Gran Canaria, en bij tomatenplanten in Granada. De resultaten zijn veelbelovend. Met name in Granada slaagden de oogstmedewerkers erin om twee dozen van 13 kilo meer te oogsten en tegelijkertijd comfortabel te werken."

"Bovendien vermindert het mandje, dat 200 gram product kan bevatten, het aantal bewegingen dat de oogstmedewerkers moeten maken om het fruit dat ze plukken, centraal af te leveren. Bij de oogst van cherrytomaten worden die bewegingen teruggebracht van 3.500 naar 500. Dit verschil van 3.000 bewegingen betekent een hogere productiviteit, omdat die tijd wordt benut om meer fruit te verzamelen, maar ook meer comfort, wat kan helpen om het werk aantrekkelijker te maken en het probleem van het handentekort in te perken."

"Na mijn ervaring dit jaar, wil ik Pickpick blijven gebruiken"
Een van de blauwe bessentelers uit Huelva die dit seizoen de doeltreffendheid van Pickpick heeft kunnen nagaan, is Ángel Ramos van Cachorro Berry, lid van de coöperatie Cuna de Platero. "Toen José Antonio Márquez me kennis liet maken met de oogsthandschoenen, testte ik ze eerst zelf voordat ik ze onder mijn arbeiders uitdeelde. Een van de belangrijkste factoren is dat het geoogste product echt in kwaliteit verbetert", benadrukt Ángel.

"De balans aan het einde van het seizoen was dat de oogst met zo’n 5 kilo per persoon per werkdag was toegenomen. Dit seizoen heb ik 180 oogstmedewerkers aangeworven, terwijl dat vorig jaar nog 213 was. Ik had dus zo’n 15% minder arbeiders nodig en op die manier heb ik ook de arbeidskost kunnen drukken, want die was toch gestegen ten opzichte van het jaar ervoor."

"Na mijn ervaring dit jaar, denk ik er zeker aan om Pickpick in de toekomst te blijven gebruiken. Ik beveel het zelfs aan de andere leden van de coöperatie aan omdat het een zeer interessant werkinstrument is."

Pickpick wordt al verdeeld in Huelva, Marokko en Portugal door Suministros Sanjorge en in Centraal- en Noord-Europa via agrarisch toeleverancier Vlamings. "Deze week hopen we een contract te sluiten met een firma uit Valencia voor de distributie van de handschoen in Latijns-Amerika en we leggen ook al contacten om Pickpick naar de Verenigde Staten en Canada te brengen", vertelt José Antonio. "De kwaliteit van het fruit is beter, de arbeiders kunnen comfortabeler werken en de werkgever verdient meer. Pickpick kan dus zeker een revolutie teweegbrengen in de oogst van klein fruit."

Voor meer informatie:
José Antonio Márquez
Pickpick
Tel: +34 658 57 33 59 (Spanje)
josemarquez@brainforall.com
www.pickpick.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven