Valencia's moeten voor het Maanfestival geleverd zijn

Nog veel citrus te verpakken in tweede helft Zuid-Afrikaans seizoen

Zuid-Afrika bevindt zich nu halverwege het citrusseizoen en het verpakken loopt achter op voorgaande jaren: er zijn 62 miljoen 15 kg-kartons verpakt, tegenover 67 miljoen vorig jaar rond deze tijd en 70 miljoen in 2020. Verwacht wordt dat Zuid-Afrika op dit ogenblik 166,8 miljoen kartons zal uitvoeren (vorig jaar waren dat er 161 miljoen van 15 kg).

Dit betekent dat tweederde van de citrusoogst (vooral grapefruit, late mandarijnen en Valencia's) nog aan de bomen hangt en dat er dus theoretisch nog ongeveer 100 miljoen kartons door het systeem moeten in de resterende 15 weken van het citrusseizoen.

Voor de noordelijke regio komt dit neer op ongeveer 50 miljoen kartons die de komende maanden moeten worden verpakt en verscheept. Voor de zuidelijke teeltgebieden geldt ongeveer hetzelfde aantal, waarvan een groot deel vanuit de haven van Durban aan de Indische Oceaan wordt geëxporteerd.

De uitvoer van Navels van klasse 2 is teruggeschroefd en de raming van de uitvoer van Navels is bijgesteld van 28,7 miljoen tot 27,2 miljoen kartons.

Hetzelfde zou kunnen gebeuren met late mandarijnen; de exportprognose voor easypeelers bedraagt momenteel 34,1 miljoen kartons.

De prognose voor grapefruit is verlaagd van 16,8 tot 15,7 miljoen kartons en het is mogelijk, aldus een exporteur, dat veel van de grapefruit die nog aan de bomen hangt, voor sap zal moeten worden verkocht wegens de beperkte beschikbaarheid van scheepsruimte.

Maanfestival is de focus voor Valencias

Foto 54748173 © Waihs | Dreamstime.com

De Valencia-verpakkers richten zich nu op China om de pre-Maanfestival-markt van fruit te voorzien. Ze hebben dus vier weken de tijd als ze voor 10 september willen leveren. Daarna zullen de prijzen lager zijn. Dit zou druk kunnen uitoefenen op de capaciteit van Durban en op de capaciteit van koelhuizen, die momenteel op volle toeren draaien.

De Zuid-Afrikaanse handelaren bevestigen dat het aanbod van citrus op de binnenlandse markt in alle citruscategorieën sterk is gestegen en dat citrus van zeer goede kwaliteit beschikbaar is. De groothandelsmarktprijs is momenteel dan ook zeer laag: R1,71 (€0,10) voor sinaasappels van klasse 1.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven