Hans Elenbaas investeert in nieuwe zilte, Zeeuwse teelten in en buiten de kas

"Naast klassiekers zeekraal en lamsoor zijn nieuwe zeegroenten in opkomst"

Tholen - De markt van zeegroenten vertoont dit jaar een wisselend beeld, aldus Hans Elenbaas van Elenbaas Zeegroenten. "Over de omzet hebben we niets te klagen en de verkoop ligt op een hoger niveau dan vorig jaar. Tegelijkertijd zien we door alle gestegen kosten de marges wel meer onder druk komen te staan. En ook bij ons is het alle zeilen bijzetten om aan genoeg personeel te komen om de klanten de gewenste service te leveren."


Zoutmelde en schorrekruid

"De hoge kosten werken in die zin wel in ons nadeel. Kijk je naar zeekraal en lamsoor, dan zijn dat toch relatief dure groenten en we zien restauranthouders daar toch wat voorzichtiger mee worden. Tegelijkertijd blijft de afzet richting supermarkten goed doorlopen. Niet in die mate als tijdens de coronamaatregelen toen die verkoop echt sky high ging, maar nog altijd verloopt de afzet goed. We hebben de laatste tijd ook verschillende nieuwe klanten erbij en leveren meer zeegroenten in kleinverpakking."
Zeebanaantjes

"Onze afzet vindt grotendeels in Nederland en België plaats en we leveren ook een beetje op de Duitse markt. Met de zomervakantie voor de boeg wordt het in de toeristische gebieden wat drukker en neemt de verkoop in het binnenland traditiegetrouw wat af", vertelt Hans. De start van het mosselseizoen is volgens hem altijd wat in het nadeel van de zeegroenten. "Die worden toch wat vaker bij een visje gegeten.”
Zoutmelde

Het familiebedrijf Elenbaas heeft een lange historie in de zeegroenten. "Mijn opa sneed in de jaren dertig al zeegroenten. Mijn moeder leurde als klein meisje van deur tot deur met de groente. Sinds mijn elfde ging ik samen met mijn broer op pad op zoek naar zeekraal en lamsoor. En nog steeds werken verschillende familieleden mee in het bedrijf", vertelt Hans.

Een nieuwe ontwikkeling van de laatste jaren is dat hij met zijn bedrijf Nieuwe Zilte Zeeuwse Teelten (NZZT) investeert in de teelt van een aantal nieuwe zeegroenten in de kas om ze direct vanuit de Zeeuwse en Franse kust te leveren aan de internationale restaurants en supermarkten. Hans werkt hierbij samen met zijn collega Aart Jan Bil uit Schouwen Duiveland. "We vullen elkaar mooi aan in dit project, dat werkt erg inspirerend."


IJskruid

"Op Schouwen-Duiveland telen we een gedeelte in de kas en een gedeelte buiten. Dat doen we op de zogeheten verzilte gronden met behulp van kwelwater", vertelt Hans. "Dit vergt een forse investering. Het op het land verbouwen van zeegroenten gebeurt nog niet zoveel en nog niet zo lang, dus het is veel pionieren. Ook op marketinggebied vergt het de nodige inspanningen. Het blijft toch vaak 'wat de boer niet kent, dat eet hij niet. We zijn niet ontevreden over de afzet, maar exploderen doet het nog niet. Het is echt een investering op de lange termijn."

Zeekraal en lamsoor zijn de bekendste, maar de laatste jaren zijn ook nieuwe zeegroenten in opmars. Zo biedt de handelaar ook zeebanaan, schorrekruid, zoutmelde, monniksbaard, zeekool, zeevenkel, codium, zeesla, wakame, dulse, suikerwier, nori, zeespagetti, roodhoorntjeswier, zee-eik, Japans bessewier en Iers mos aan.

"Die nieuwe zeegroenten stijgen jaar op jaar, maar het heeft wel de nodige ontwikkelingstijd nodig. Het heeft ook wel nieuwe klanten opgeleverd. De verkoop van zeebanaantjes loopt de laatste jaren heel erg goed. IJskruid is nu nog een klein artikel, maar we zien daar wel de nodige groeimogelijkheden in. Verder zijn we nu druk bezig met de teelt van zeevenkel, maar het valt nog niet helemaal mee om dit teelttechnisch voor elkaar te krijgen."

"Al met al zijn we met veel ontwikkelingen bezig. Het veredelen van nieuwe zeegroenten hoort daarbij, maar samen met een chef-kok en een fabriek kijken we ook naar de verwerking van onze zeegroenten in kant-en-klaarmaaltijden. Samen gaan we op zoek naar innovaties, zodat we onze klanten kunnen voorzien van een optimaal product van hoogwaardige kwaliteit. Ook hebben we onlangs weer in een nieuwe verpakkingsmachine en vrachtwagen geïnvesteerd om de zeegroenten precies naar wens in de keuken van het restaurant of de supermarkt te krijgen."

Voor meer informatie:
Hans Elenbaas
Elenbaas Zeegroenten 
Ampereweg 14-8
4338 PT Middelburg
info@zeekraal.nl
www.zeekraal.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven