Ellen Sebrechts, Sebrechts Groenten en Fruit:

"Tegenwoordig wil iedereen alles jaarrond in zijn assortiment hebben"

Tholen - "Alles valt en staat met het weer bij de verkoop van ons fruit", vertelt Ellen Sebrechts van de gelijknamige fruithandel uit Antwerpen. "Maart, april en mei is natuurlijk echt het hoogseizoen, waarbij de prijzen op een heel goed niveau hebben gezeten. Nu merk je sinds een paar weken dat de vakantie eraan zit te komen, maar vanwege het mooie weer de voorbije week is het toch echt druk gebleven."

"Nu mensen na corona weer meer op vakantie gaan, is het nog even afwachten hoe de zomervakantie verder verloopt", gaat Ellen verder. Op het moment ziet zij een grote omschakeling in de markt naar kersen. "Iedereen is overgeschakeld. Maart en april zijn de maanden dat iedereen aardbeien wil hebben, maar dat wordt nu iets moeilijker. Het aanbod is gehalveerd, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten. Onze klanten die voor de aardbeien kwamen, kiezen nu massaal voor kersen."

Een grote factor voor de overgang is, volgens de handelaar, ook het feit dat de kersen vrijwel allemaal van goede kwaliteit zijn. "We hadden de Spaanse en Franse kersen al, die van echt hoge kwaliteit zijn. Nu zijn we ook met de Belgische kersen opgestart en ook hier valt niets op aan te merken." Het grote aanbod van kwalitatief hoogwaardig fruit heeft echter wel zijn weerslag op de prijzen. "Omdat er van 3 verschillende kanten een groot aanbod op de markt komt, zakken de prijzen wel een stuk sneller op het moment. Je merkt dat de Belgische consument bij een dergelijke prijzenoorlog toch altijd voor de beste kwaliteit kiest. Kwaliteit blijft hier nog altijd belangrijker dan de prijs."

Moeilijke start voor Spaans steenfruit en meloenen
Naast de kersen heeft de groothandel op het moment ook veel binnenlands zachtfruit en Spaans steenfruit in het assortiment. "Bij de blauwe en rode bessen lopen vooral de halve kilo-verpakkingen goed. De mensen willen toch graag wat grotere potten hiervan, die verhoudingsgewijs ook in prijs natuurlijk wat goedkoper zijn. Wel zien we dat de prijs van frambozen erg hard terugloopt, vanwege het aanbod wat nu op de markt komt. Over het hele spectrum hebben we echter niets te klagen over de kwaliteit."

Het Spaanse steenfruit heeft wel een moeilijke start van het seizoen gehad. "Vanwege het onstuimige weer kwamen er kleinere volumes uit Spanje en bovendien was de kwaliteit ook wat minder. Inmiddels beginnen we met nectarines en deze zijn gewoon echt heel lekker. Het trekt dus langzaamaan wel bij, want de rest van het steenfruit verkoopt ook steeds beter." 

"Meloenen uit Spanje zijn verder heel duur gestart, maar grotere volumes beginnen nu ook op de markt te komen. Ze zijn wat later gestart dit jaar", gaat Ellen verder. Deze vallen dit jaar samen met de komst van de Belgische meloenen, die Sebrechts ook in het assortiment heeft. "Men begint steeds bekender te worden met deze kleine, zeer smakelijke meloenen van Tomeco, maar ze komen nu samen met de Spaanse, die ook top zijn. Het effect hiervan zullen we moeten afwachten. Einde deze week zijn ze bij ons beschikbaar en er is al erg veel reclame voor gemaakt door Coöperatie Hoogstraten dus komen er hier en daar al vragen wanneer ze beschikbaar zijn."

Alles heel het jaarrond
Het valt Ellen verder op dat men tegenwoordig alle soorten fruit heel het jaar in het assortiment wil hebben. "We hebben bijvoorbeeld van de winter heel goed gewerkt met de witte druiven. De kwaliteit daarvan was goed. Nu zie je dat er wat mindere kwaliteit volumes binnenkomen uit Egypte en India, maar toch wil iedereen ze hebben. Ook al is een artikel duurder of minder lekker dan in volseizoen, wil je de klant ze toch nog steeds kunnen aanbieden, simpelweg omdat de consument verwacht dat alles er een heel jaar is. Voor sommige producten lijken de seizoenen dan minder belangrijk te worden."

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
Magazijn A1
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
info@sebrechtsfruit.be 
www.sebrechtsfruit.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven