Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt bakbanaan -50% in Ecuador

Volgens gegevens van de Nationale Federatie van Bakbananentelers van Ecuador (Fenaprope) bedroeg de opbrengst van bakbananen in de eerste helft van 2021 in het Zuid-Amerikaanse land 56.948.758 kartons, terwijl de oogst van bakbananen voor chips 1.597.032 kartons bedroeg. Dit jaar kende de teelt in diezelfde periode evenwel een krimp van 50%. Toch boort de snackversie nieuwe markten aan in de Verenigde Staten en Afrika.

Volgens Marina Andrade, voorzitster van Fenaprope, worden vijf tot zes containers per week vanuit Ecuador naar de Verenigde Staten geëxporteerd en zijn er twee bestemd voor Afrika.

Derde grootste exporteur van bakbananen
Naar schatting zijn er in Ecuador tussen de 10.500 en 12.000 telers van bakbananen. Het Zuid-Amerikaanse land is de dertiende teler van bakbananen wereldwijd, met een aandeel van 1,7%, maar in Latijns-Amerika neemt het de derde plaats in, achter Colombia en de Dominicaanse Republiek. Op wereldniveau is het de op twee na grootste bakbananenexporteur, met een aandeel van 15%.

Volgens cijfers van de Centrale Bank van Ecuador werd vorig jaar 211.950 ton bakbananen geëxporteerd met een waarde van € 101 miljoen, voornamelijk bestemd voor de Verenigde Staten (65,1%), de Europese Unie (17,3%) en Chili (10,4%).

Het gewas wordt geteeld in 21 provincies op een totaal areaal van 128.861 hectare, maar zes provincies concentreren 83,3% van de 763.455 ton die jaarlijks in het land wordt geoogst. Manabí is de belangrijkste teeltregio met 40,0% van de Ecuadoraanse opbrengst.

Bron: expreso.ec

Publicatiedatum: