Testzendingen per vliegtuig naar enkele verre bestemmingen

Kordia-kersen uit Piëmonte voor Europa

Kers is een relatief nieuw product voor Sanifrutta, een tuinbouwcoöperatie uit de Italiaanse regio Piëmonte die zich toelegt op de teelt, verwerking en verpakking van vers fruit.

"Hier in de provincie Cuneo is het, om het zo te zeggen, een product dat we zo'n 10 jaar geleden ontdekt hebben. Dat kwam mede dankzij de noodzakelijke diversificatie van gewassen, onder meer door het Kiwifruit Vine Decline Syndrome (KVDS). De kersenteelt is aan een opmars bezig in onze provincie. Elk jaar verdubbelen we onze volumes. Vorig jaar oogstten we ongeveer 100 ton, dit jaar verwachten we een totaal van 220-230 ton te plukken. Voor volgend jaar mikken we op 350- 400 ton, want er komen dan weer nieuwe percelen in productie", zegt Enzo Garnero, commercieel manager van de coöperatie.

Om de rassen te vinden die geschikt zijn voor de percelen in Piëmonte, gelegen tussen 350 en 600 meter boven de zeespiegel, hebben de technici van Sanifrutta veel experimenten uitgevoerd. De boomgaarden zijn allemaal voorzien van hagel- en insectennetten. "De oogst begon in de vroegste gebieden in de laatste week van mei. De piek verwachten we vanaf 10-15 juni tot en met de eerste week van juli met het ras Kordia. Daarna is het de beurt aan Regina."

Volgens Garnero heeft het gebrek aan regen tot nu toe geleid tot een kleinere maatvoering, maar anderzijds ook tot gezonde kersen met een uitstekende houdbaarheid.

Sanifrutta is van plan om nieuwe rassen op bijkomende percelen te planten. Zo is de coöperatie al de eerste Cerasina-kersen aan het planten. Dat ras lijkt bijzonder geschikt voor de streek en is niet zo gevoelig voor cracking, wat tot een hogere opbrengst leidt. "Ook andere innovatieve rassen worden overwogen. In de komende 4-5 jaar zal de totale opbrengst stijgen", voegt Granero toe.

Afzet
"Onze kersen worden voornamelijk op de binnenlandse markt verdeeld. De export vertegenwoordigt 15-20%. Ze worden over de weg geëxporteerd naar Europa, maar we experimenteren ook met verzendingen per vliegtuig naar enkele verre bestemmingen, zoals Dubai, India en het zuidoosten van Azië."

Ongeveer 20% van de kersen wordt verpakt onder het merk La Grande Bellezza Italiana, waarvan Sanifrutta een van de oprichters is.

Over het algemeen worden de kersen verpakt in een karton van 2,5 kg met een zak met gemodificeerde atmosfeer, wat zorgt voor een grotere versheid van het product.

Voor meer informatie:
Enzo Garnero
Sanifrutta
Via dei Falchi, 13
12024 Costigliole Saluzzo (CN) - Italië
Tel: +39 (0)175 230061
enzo@sanifrutta.com
sanifrutta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven