Leonardo Odorizzi: "Beste prijs van de afgelopen 10 jaar"

Herlancering van de BGA-perzikteelt in het Italiaanse Verona

"In de streek van Verona heeft de perzikteelt een lange geschiedenis, maar in de afgelopen 10 jaar is het areaal gehalveerd. Dit seizoen is de prijs op basis van het kaliber de beste van de afgelopen 10 jaar. Laat dit een beginpunt zijn om de perziken en nectarines van Verona te herlanceren", zegt Leonardo Odorizzi, een groente- en fruitteler die deel uitmaakt van het netwerk van bedrijven La Grande Bellezza Italiana.

Big Bang nectarines in de omgeving van Verona

"In samenwerking met de bevoegde verenigingen wordt binnenkort het nieuwe reglement voor de BGA-perziken van Verona vrijgegeven en vanaf 2023 hopen we de eerste perziken weer te kunnen certificeren. Na enkele jaren onderbreking zullen we tegen 2024 opnieuw een Toezichtsraad hebben om onze perziken en nectarines te bewaken en te promoten, anders verliezen we de beschermde geografische aanduiding die de Europese Unie ons toekent", zegt Odorizzi.

Bron: Veneto Agricoltura

Het Tuinbouwrapport voor Veneto voor het jaar 2021 bevestigt de constante daling van de perzikboomgaarden in de regio. Het totale areaal daalde ten opzichte van 2020 met 4,7% tot 1.669 hectare en dat van het areaal in productie met 5,6% tot 1.628 hectare. De meeste boomgaarden (84%) zijn geconcentreerd in de provincie Verona (1.371 hectare, -5,9%). In het afgelopen decennium heeft Verona de helft van zijn boomgaarden verloren, aangezien het in 2011 nog 2.736 hectare perziken en nectarines telde. Deze ineenstorting is het gevolg van onbevredigende prijzen en steeds agressievere concurrentie vanuit het buitenland.

"Sinds 2018 zijn we in samenwerking met de gemeentebesturen gaan praten over Veronese perziken, op zoek naar een manier om dit fruit weer de waarde te geven die het verdient. La Grande Bellezza Italiana heeft een assortiment met enkele belangrijke BGA-producten, waaronder de radicchio van Verona, de rode appel van Cuneo, de citroen van Rocca Imperiale, de clementine van Tarente en de witte ui van Margherita. De markt is nu ook klaar voor de perzik van Verona met beschermde geografische aanduiding en er zijn tal van supermarktketens die schapruimte voorbehouden voor deze speciale producten, want een BGA-product staat garant voor kwaliteit", vertelt Odorizzi (zie foto).

"De herlancering van deze teelt moet nu beginnen, gebruikmakend van de moeilijkheden die ook de buitenlandse concurrenten ondervinden op het vlak van teelt en productiekosten. We moeten het belang van deze sector herstellen door een gevoel van verbondenheid en traditie te creƫren om weer jonge mensen aan te trekken", besluit Odorizzi.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven