Hongaarse abrikozenexport naar rest van Europa doet het goed

Het Hongaarse exportseizoen voor abrikozen verloopt goed: er worden goede hoeveelheden geoogst, terwijl de prijzen die uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Polen worden ontvangen redelijk goed zijn. De telers van Balaton-ker-Tész zijn opgelucht dat ze een goed seizoen doormaken, nadat ze de afgelopen twee jaar te kampen hadden met lagere opbrengsten als gevolg van regen en weerschade.

Volgens Máté Tömösváry van de coöperatie Balaton-ker-Tész, die ongeveer 160 telers in de hele regio Transdanubië in Hongarije vertegenwoordigt, zijn ze blij dat ze een goed seizoen met grotere opbrengsten hebben. "In de afgelopen twee seizoenen hadden we te kampen met vorst en weerschade, waardoor onze opbrengsten zijn gedaald. We zijn blij dat we dit jaar goede hoeveelheden hebben en dat we op onze exportmarkten in Europa redelijk goede prijzen krijgen. We zitten momenteel midden in ons abrikozenseizoen."

De telers van Balaton-ker-Tész telen samen op ongeveer 2.200 ha abrikozen, kersen, morilles, pruimen en appelen in Hongarije. "Hoewel de prijzen min of meer op hetzelfde niveau liggen als vorig jaar, is de vraag groot. We hebben ook tussen 50-70 ha nieuwe boomgaarden die in volle productie zijn gekomen. Hopelijk halen we 3.000 ton om aan de opbrengst van dit seizoen toe te voegen. We zijn begonnen met te kijken naar uitbreiding naar nieuwe afzetlanden in Europa, zoals de Baltische regio, maar onze bestaande markten zijn in staat het aanbod te absorberen, wat een goede zaak is. Desondanks zullen we blijven kijken naar uitbreiding naar nieuwe markten in de rest van Europa," zegt Tömösváry.

"Tien jaar geleden, toen ik in deze sector begon, zeiden de mensen dat elk jaar anders is. Dit jaar bewijst dat zeker, met een echt goede vraag vanuit andere Europese landen. Ik hoop dat het elk seizoen zo blijft, maar op dit moment zeg ik ook dat elk jaar anders is," zegt Tömösváry.

Voor meer informatie:
Máté Tömösváry
Balaton-ker-Tész Co-operative
+36204227200
balatonkertesz@gmail.com 
www.balatonkertesz-hu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven