Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door kostenstijgingen en volumedruk spannend Duits frambozenseizoen

Hoewel de eerste frambozen al sinds enkele weken verkrijgbaar zijn, start het Duitse frambozenseizoen begin juli pas echt. Dankzij de optimale klimatologische omstandigheden in het voorjaar en de zomer zal men dit jaar volop kunnen oogsten. "Het voorjaar was relatief warm, en ook daarna waren de weersomstandigheden optimaal, waardoor de oogst duidelijk hoger ligt dan vorig jaar en de frambozen van hoge kwaliteit zijn", zegt Mehmet Bozkurt, gespecialiseerde zachtfruithandelaar en directeur van MAB Quality uit Dortmund. 

De zachtfruitspecialist zelf neemt zijn goederen van naburige telers uit het Münsterland af. "Ook mijn leveranciers worden met de huidige kostenstijgingen geconfronteerd. Dit wordt nog verergerd door de volumedruk uit Portugal, Spanje en Marokko, aangezien de Duitse oogst relatief vroeg begint. Ook Polen zet de markt langzaam maar zeker onder druk met zijn eerste goederen, wat ook gevolgen zal hebben voor de prijzen. Juist in de categorie zachtfruit is regionaliteit voor veel kopers echter een belangrijk koopargument, niet in de laatste plaats vanwege de korte transportafstanden", vertelt Mehmet over de huidige marktomstandigheden. Tot de afnemers horen vooral groothandelsmarkten en tussenhandelaren.


Mehmet Bozkurt verkoopt momenteel uitsluitend Duitse frambozen

Telers steeds meer bereid om te innoveren
Afhankelijk van het weer en de kwaliteit kunnen de Duitse frambozen tot eind september verkocht worden. Tegenwoordig komt het leeuwendeel van het Duitse aanbod uit bedekte tunnelteelt; frambozen uit de vollegrond zijn vanwege het grillige weer een zeldzaamheid geworden. Mehmet: "Het late ras Tulameen is nog steeds gangbaar, hoewel er onder de telers een zekere bereidheid om te innoveren te zien is. Men is steeds meer bereid om nieuwe rassen te testen, waarbij het belangrijk is dat deze klimaatbestendig zijn en een zo hoog mogelijke oogst voortbrengen."

Goede marktvooruitzichten bij blauwe bessen
Volgens Mehmet is er geen sprake van een noemenswaardige verlenging van het Duitse seizoen. "De verkoopperiode omvat circa acht tot negen weken, ongeveer net zoals bij de blauwe bessen. Soms begint het seizoen iets vroeger, soms iets later. In zoverre ontwikkelt het seizoen zich elk jaar anders." Naast frambozen biedt de specialist ook blauwe bessen uit Duitse tunnelteelt aan. "Ook in dit segment zijn de prognoses ongeveer hetzelfde. We rekenen op een grote oogst en een goede kwaliteit, maar ook in dit marktsegment zullen we de aanwezigheid van importgoederen voelen."


Blauwe bessen uit Duitse teelt

Beide zachtfruitsoorten worden in de eerste weken van de verkoop vooral in kleinere verpakkingen aangeboden, overwegend kartonnen schaaltjes van 125 en 200 gram of flowpacks. "Zodra er vervolgens meer aanbod beschikbaar is, zeg aan het begin van het hoogseizoen vanaf eind juli, starten we met de grote verpakkingen van 500 gram, 1 kg en 2 kg. Dit versnelt de goederenstroom en daarmee de afzet dienovereenkomstig", schetst Mehmet tot slot.

Foto's: MAB Quality

Voor meer informatie:
Mehmet A. Bozkurt
Mab Quality GmbH & Co. KG 
Hugo-Pork-Straße 19
D-44141 Dortmund, Duitsland
Tel: +49 (0)177 731 0009
info@fruchtjaeger.de        
www.fruchtjaeger.de       

Publicatiedatum: