Hans Widmann

20 procent meer blauwe bessen uit de Luneburger Heide, Bayern en Roemenië

Herbert Widmann start het nieuwe blauwe bessenseizoen met goederen uit meteen drie teeltregio's: de Lüneburger Heide, Bayern en Roemenië. Hans Widmann, managing partner van het bedrijf, laat weten dat de blauwe bessen uit alle drie de regio's tot nu toe van een goede kwaliteit zijn.


Hans Widmann bij de blauwe bessenstruiken in Bayern

"We verwachten ongeveer dezelfde prijsontwikkeling als vorig jaar, maar met hogere kosten. We hopen echter dat we dat met een grotere oogst kunnen compenseren", zegt Hans. De vraag ontwikkelt zich opnieuw in een goede richting. "We zijn vroeg genoeg met de promotie begonnen, dat is essentieel voor de verkoop. Vroeger was er in de laatste twee weken van juni een gat. Maar dit jaar lopen de acties goed."

De blauwe bessen uit Bayern worden op 50 hectare in de omgeving van Aichach geteeld en in Bayern verkocht, terwijl de Roemeense blauwe bessen in Roemenië en voor een deel ook in Duitsland en Oostenrijk verkocht worden. De blauwe bessen van de Lüneburger Heide worden op hun beurt over heel Duitsland verdeeld.

Twintig procent meer blauwe bessen uit alle drie de regio's
Voor Roemeense blauwe bessen staan een goed areaal en voldoende oogstmedewerkers ter beschikking, gecombineerd met goede tot zeer goede klimatologische omstandigheden, weet Hans. "In Roemenië oogsten we al sinds twee weken. Daarmee zijn de Roemeense blauwe bessen de eersten die na het Spaanse seizoen op de markt komen, waarna het verdergaat met het Duitse seizoen."

"Onze aangesloten telers op de Lüneburger Heide, die door Nordgemüse Krogmann begeleid worden, starten ook deze week met de oogst in de vollegrond. Aangezien er geen sprake is geweest van vorst, noch in Duitsland, noch in Roemenië, verwachten we dit jaar een goede opbrengst. We verwachten circa 20 procent meer blauwe bessen uit de Lüneburger Heide, Bayern en Roemenië." 

Over de verkoop van blauwe bessen
"De verkoop van Beierse blauwe bessen in Bayern is veel gemakkelijker, omdat we deze lokaal kunnen verkopen. Dat is op de Lüneburger Heide helaas niet mogelijk. Onze telers zouden graag zien dat de Duitse oorsprong meer wordt benadrukt en gewaardeerd", zegt Hans. In de handel vindt men de lokale producten in kleine verpakkingsformaten, terwijl voor de buitenlandse blauwe bessen grote formaten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het aanbod uit Roemenië en Polen, waar de oogst over twee weken van start gaat. "De kosten voor het Duitse aanbod zijn duidelijk hoger, maar helaas is dat niet terug te zien in de prijzen."

De specialist op het gebied van zachtfruit vraagt zich echter af waarom er al Peruaanse blauwe bessen in de schappen te vinden zijn. "Wanneer het in Europa hoogseizoen is en er grote hoeveelheden uit landen zoals Duitsland, Roemenië en Polen verkocht worden, hebben we niet ook nog blauwe bessen uit Peru nodig in schaaltjes van 125 gram." Vooral omdat het lokale aanbod meestal in schaaltjes van 500 gram wordt verkocht, wat volgens Hans zowel duurzamer als kostenefficiënter is.

Dominerend ras: Duke
Herbert Widmann neemt als aanvulling ook blauwe bessen uit Servië af, waarbij het Servische seizoen circa drie weken duurt en het vroege ras Duke ongeveer gelijktijdig met het Roemeense aanbod op de markt komt. Volgens Hans domineert ook in Duitsland en Roemenië vooral het ras Duke. "Het gaat hierbij om een vroeg ras met een hoge opbrengst en een goede kwaliteit. Latere rassen zoals Drapers en Last Call worden echter ook steeds populairder", zegt Hans tot slot.

Foto's: Herbert Widmann GmbH

Voor meer informatie:
Hans Widmann
Herbert Widmann GmbH
Schäftlarnstr. 10
D-81371 München, Duitsland
Tel: +49 89 76 44 18
info@widmann-fruechte.de 
www.widmann-fruechte.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven