"Hopelijk kan de consumentenprijs van watermeloen iets dalen"

Het Spaanse watermeloenenseizoen wordt gekenmerkt door ernstige leveringsproblemen sinds de eerst oogst in Almería en vervolgens ook in Murcia, maar eind deze week moeten er meer volumes beschikbaar komen en medio juli verwacht men een normale aanvoer in Spanje.

"Dit voorjaar, toen we ongeveer 20% van het watermeloenareaal in Murcia hadden aangeplant, begon het opeens hevig te regenen en de regenperiode hield enkele weken aan. De reeds geplante watermeloenen kenden geen normale groeicyclus en we konden niet doorgaan met de aanplant van de rest van het areaal", herinnert zich Jesús Abenza, directeur van Alimer, een coöperatie. "Pas later konden we weer verdergaan met de aanplant in Murcia, wat meteen ook de reden is waarom er tot nu toe nauwelijks volumes beschikbaar kwamen. In een normaal jaar waren we nu al zo'n twee of drie weken met grote hoeveelheden op de markt", voegt hij eraan toe.

Vanaf eind deze week zullen de handelaren op een aanzienlijke aanvoer kunnen rekenen. "Binnen enkele dagen zet het herstel zich in en het fruit wordt gelukkig ook van zeer goede kwaliteit, want sinds het is gestopt met regenen, is het weer fantastisch geweest voor de ontwikkeling van de watermeloen: warm en droog. Volgend weekend laten we een relatief lege markt achter ons en gaan we over naar een aanvoer van ongeveer 80% van de volumes van een normaal seizoen", vervolgt de directeur van Alimer.

De forse daling van het aanbod, de hoge teelt- en productiekosten en de grote vraag hebben geleid tot extreem hoge verkoopprijzen sinds de start van het seizoen. Volgens Jesús Abenza is watermeloen een commodity en tot nu toe waren de prijzen in die zin buitensporig. "Binnenkort kan het aanbod wat bijgestuurd worden en we hopen dat de prijzen in de winkel dan ook betaalbaarder worden. Toch moeten ze natuurlijk ook acceptabel blijven voor de telers en de andere schakels in de toeleveringsketen. Daarom vertrouwen we erop dat mooi weer de vraag zal blijven stimuleren."

"De groente- en fruitconsumptie is de afgelopen jaren gestegen. Als we willen dat de groei blijft aanhouden, dan zullen de prijzen op de verkooppunten ook redelijk moeten zijn. Helaas zijn er op de markt voor deze essentiële producten sterke golfbewegingen en dat is niet goed voor de consumptie. Net zoals het niet goed is dat de prijzen te sterk dalen, is het ook niet goed dat ze te fors stijgen en de aanvoer onderbroken wordt. Het klimaat lijkt evenwel steeds onstabieler te worden, wat samen met de kostenstijging een van de grootste bedreigingen voor deze sector is. Het maakt een goede planning van het seizoen bijna onmogelijk", geeft Jesús Abenza aan.

Voor meer informatie:
Jesús Abenza
Alimer S.Coop.
Camino de Villaespesa, s/n. - Lorca (Spanje)
Tel: +34 968 460 812
j.abenza@alimer.es
www.alimer.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven