Ecuador hervat bananenexport na beëinding ingrijpende nationale protesten

De Ecuadoraanse bananensector, die aan de rand van de afgrond kwam te staan na 18 dagen van protestacties van de inheemse bevolking, staat te popelen om de activiteiten te hervatten, de achterstand van meer dan 1.000 containers weg te werken en de uitvoer voort te zetten. Dit, nadat de regering en de protesterende inheemse gemeenschap gisteren laat een overeenkomst hebben bereikt om de brandstofprijzen te verlagen en hun andere eisen in te willigen.

Volgens een zeer opgeluchte Richard Salazar, uitvoerend directeur van de Ecuador Banana Marketing and Export Association (Acorbanec), stond hun bananensector op de rand van een grote ramp als de protesten nog veel langer zouden aanhouden. "We zijn blij dat de dialoog tussen de regering en de inheemse bevolking heeft plaatsgevonden om dit probleem op te lossen. Helaas heeft het land al een hoop verloren. We zijn nog steeds de verliezen voor onze sector aan het inschatten. We schatten dat we tot nu toe ongeveer 20 miljoen dollar hebben verloren door het feit dat we niet konden exporteren, maar we moeten alles nog kwantificeren. Wij hebben niemand ontslagen, maar de normale activiteiten ondervinden wel hinder van de stakingen. Vorige week konden de leveranciers van de bananenproducerende en -exporterende sector door stakingen en wegafsluitingen hun producten en diensten niet normaal leveren: bijna 38% was daartoe niet in staat. Ook de arbeiders werden beperkt doordat zij niet naar hun werkplek konden gaan. Dit gold voor circa 18% van hen, wat gevolgen had voor het oogsten en verpakken van bananen."

"Verscheidene geplande oogstrondes voor de export werden als gevolg van dit alles niet uitgevoerd. Veel van de containers met bananen werden op de snelwegen tegengehouden, en de containers die er wel doorkwamen, kwamen zo laat aan in de havens dat de schepen al vertrokken waren. Zij moesten in de haventerminals aansluiten om ze voor de volgende week te verschepen, maar dit maakte dat ongeveer 1.000 containers met bananen vorige week niet konden worden geëxporteerd. Deze week waren er nog steeds wegafsluitingen, waardoor de normale gang van zaken werd belemmerd. Het was minder intens dan vorige week, maar de sector werd er wel door getroffen," legt Salazar uit.

De verliezen voor de Ecuadoraanse bananensector worden momenteel geschat op 37 miljoen dollar. De Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie), die vanaf maandag 13 juni de nationale protesten leidde, verklaarde dat zij, nu de stakingen voorbij zijn, in de gaten houdt of de regering zich de komende maand aan de afspraak zal houden.

Volgens de regering zijn ten minste honderd mensen gearresteerd, vier mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 120 politieagenten zijn gewond geraakt als gevolg van de protesten. Tijdens de wijdverspreide protestacties zijn de wegen in de belangrijkste teelt- en exportgebieden van bananen in de provincies Los Rios, Cotopaxi (La Mana), Guayas en El Oro afgesloten geweest.

Voor meer informatie:
Richard Salazar
Acorbanec
Tel: +593 9 89857025
rsalazar@acorbanec.com 
www.acorbanec.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven