Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Granada (Spanje)

"Artisjok is al lang geen product meer dat alleen in de winter wordt geteeld"

Murcia leidt de artisjokteelt in Spanje, gevolgd door de Valenciaanse Gemeenschap en Andalusië. In die laatste autonome gemeenschap bedraagt de jaarlijkse opbrengst ongeveer 30.000 ton. De artisjokken worden er op een areaal van zo’n 2.000 hectare geteeld. De meeste percelen bevinden zich in Granada en Málaga. Samen zijn beide provincies goed voor meer dan 55% van de Andalusische oogst.


Artisjokperceel in Llano de Zafarraya, een streek in de Spaanse provincie Granada

In Llano de Zafarraya, een streek in het zuidwesten van de provincie Granada, op ongeveer 900 meter boven zeeniveau, het enige gebied in Spanje waar in de zomer artisjokken worden geteeld, is de oogst volop bezig. "We telen voornamelijk witte artisjokken, maar we hebben ook andere rassen", vertelt Francisco Ramos, voorzitter van Hortoventas en lid van de vereniging zonder winstoogmerk Alcachofa de España.

Hortoventas verwacht dat de ruim vierhonderd leden dit jaar samen tussen de 1,5 en 2 miljoen kilo artisjokken zullen oogsten op een areaal van in totaal zo’n 100 hectare. "We hebben een prachtig microklimaat en we kunnen normaal gezien tot en met december oogsten, al hangt het een beetje af van wanneer de eerste vorst komt", voegt hij eraan toe.


Het pakstation van Llano Fresh Trade waar artisjokken onder het merk Alca Fresh worden verpakt.

Llano Fresh Trade, een ander groot bedrijf in het gebied, teelt de artisjokken op compacte en mineraalrijke leemgrond. Volgens manager José Miguel García Palma zullen er dit seizoen tussen de 800.000 kilo en 1 miljoen kilo artisjokken worden geoogst op 90 hectare. "Dit jaar is alles wat ingewikkelder. De teelt- en productiekosten zijn verdrievoudigd en het is erg moeilijk om de teelt winstgevend te houden", klaagt hij.

Vorige week werd een bezoek aan enkele percelen georganiseerd voor werknemers van meerdere winkelcentra in Granada en Motril. "We gaan door met onze inspanningen om de artisjok te promoten", zegt Antonio Galindo, voorzitter van de vereniging, die ook aanwezig was op de tour. "We willen dat de teelt winstgevend blijft en de consument het product tegelijkertijd tegen een redelijke prijs en met zeer goede kwaliteitsnormen kan kopen, zoals tot nu toe steeds het geval is geweest."


Antonio Galindo, voorzitter van de vereniging zonder winstoogmerk Alcachofa de España

Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden in juli en augustus is Llano de Zafarraya de enige streek in Spanje waar artisjokken worden geteeld in de zomer. Vooral onder restauranthouders in Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, Murcia en Madrid is er veel vraag naar de zogenaamde 'zomerartisjok'. "Artisjok is al lang geen product meer dat alleen in de winter wordt geteeld. Dankzij onze leden kunnen we er het hele jaar van genieten", besluit Antonio Galindo.

Voor meer informatie:
Alcachofa de España
Tel: +34 968 27 17 79 (Spanje)
alcachofa@alcachofa.es
alcachofa.es

Publicatiedatum: