Europese Commissie gaat rond de tafel zitten met Valenciaanse Citrus Forum

Het Spaanse Europarlementslid Inmaculada Rodríguez-Piñero heeft aangekondigd dat in oktober volgend jaar een afvaardiging van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) de Valenciaanse Gemeenschap zal bezoeken voor een bijeenkomst met het Valenciaanse Citrus Forum om te luisteren naar de eisen van de sector. De sector wil vooral dat de spelregels voor derde landen dezelfde zijn als die waar de Europese teler aan moet voldoen.

Rodríguez-Piñero legde deze afspraak vast tijdens een technische vergadering met vier leden van het directoraat-generaal. In de vergadering werd het werk van de Europese Commissie geprezen om tot de goedkeuring te komen van de koudebehandeling voor de import van sinaasappelen uit Zuid-Afrika en werd er gesproken over de ernstige situatie van de onderscheppingen van Turks en Egyptisch citrus met sporen van verboden gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de gegevens die Rodríguez-Piñero aan de Europese Commissie doorgaf, gaat het om 492 van de 539 inbreuken door derde landen in het afgelopen anderhalf jaar in de EU.

De vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben het Europarlementslid medegedeeld dat deze week een afvaardiging van technici naar Turkije afreist om de Turkse analyseprocedure voor citrus te onderzoeken en te voorkomen dat sinaasappelen en mandarijnen met in de EU verboden gewasbeschermingsmiddelen worden geïmporteerd. DG SANTE gaf aan dat, in lijn met wat in het Publicatieblad van de Europese Unie is verschenen, de controles de afgelopen maanden zijn verscherpt in zowel Turkije als Egypte. Momenteel moeten beide landen certificeren dat hun producten voldoen aan de Europese regelgeving.

De Europarlementariër bedankte de Europese Commissie voor het toezicht dat zij uitoefenen, omdat het "van essentieel belang is" voor de toekomst van de Valenciaanse citrussector. "We moeten net zo veeleisend zijn met de import als we met onze telers zijn, want alleen zo gaan we eerlijk te werk en bewaken we het concurrentievermogen van de Europese telers", zegt Rodríguez-Piñero.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven