Vroege cactusvijgen worden in kassen geteeld op Sicilië

"Volgende week kunnen we al de eerste vroege Siciliaanse cactusvijgen op de markt te brengen. Dat is ruim een maand eerder dan gebruikelijk. Deze kleine revolutie in de cactusvijgensector is het resultaat van goed observeren, jarenlange ervaring en gerichte teeltingrepen. We hebben enige tijd geleden als experiment cactusvijgenplanten op 1 hectare geplant in kassen van recyclebaar plastic, die we ook kunnen openen als het te warm wordt. Het doel is om de bloeifase, vruchtzetting en rijping van het fruit zo veel mogelijk te vervroegen", zegt Cono Seggio, eigenaar van het Siciliaanse bedrijf Seggio Fruit.

Seggio Fruit zet grote hoeveelheden zomerfruit af dat geteeld wordt op een areaal van zo’n 300 hectare in een gebied waar cactusvijgen, druiven en abrikozen uitstekend gedijen. Het belangrijkste product is de cactusvijg die wordt geteeld in San Cono en de buurgemeenten Mazzarino, Piazza Armerina en San Michele di Ganzaria. Het bedrijf zet ongeveer 2.500 ton cactusvijgen af, onderverdeeld in fruit van de eerste bloei (Agostani) en tweede bloei (Bastardoni). Het fruit wordt verwerkt in een groot pakstation van 3.000 vierkante meter. Binnen 24 uur na de oogst worden de cactusvijgen van de doornen ontdaan en gesorteerd en zijn ze klaar voor de markt.

"We verwachten mooie hoeveelheden van het vroege product, maar voor de late oogst kunnen we nog geen uitspraken doen, gezien de huidige hoge temperaturen en enkele onbekende factoren die verband houden met de klimaatverandering. Op 20 juni hebben we op alle traditionele percelen het uitdunnen, wat wij 'scozzolatura' noemen, afgerond. Dat gebeurt volledig handmatig en houdt in dat we de eerste vruchten verwijderen om een tweede bloei te stimuleren. Zo verkrijgen we fruit met een groter kaliber, dat ook sappiger is en meer smaak bevat. Die cactusvijgen van de tweede bloei heten Bastardoni", legt Cono Seggio uit.

Cactusvijgen worden enerzijds onderverdeeld naargelang de rijpingsperiode, met "Agostani" of "Latini" voor fruit van de eerste bloei en "Scozzolati" of "Bastardoni" voor fruit van de tweede bloei, en anderzijds ook naargelang de kleur. Er zijn drie varianten:

 

  • de gele cactusvijg of "Sulfarina": het fruit heeft een geel-oranje kleur, is erg zoet en heeft zacht en sappig vruchtvlees;
  • de rode cactusvijg of "Sanguigna": als deze cactusvijg eenmaal rijp is, is hij dieprood. De smaak is zoet en het vruchtvlees is kruimelachtig. Deze soort bevat minder pitten dan de andere rassen;
  • de witte cactusvijg of "Muscaredda": deze soort heeft een witachtige kleur, waardoor mensen soms denken dat de cactusvijgen nog niet rijp zijn. Toch is deze cactusvijg bij kenners heel geliefd wegens de krokante textuur en uitstekende smaakeigenschappen.

"We streven ernaar om met innovatieve technieken de vroege rijping van het fruit te perfectioneren om mooie volumes van smaakvol fruit, met een hoge Brix-waarde en goede maatvoering aan te kunnen bieden op een moment dat de markt nog leeg is. Omdat de teeltkosten in de kas hoger zijn, verwachten we natuurlijk betere verkoopprijzen om de activiteit rendabel te houden. Sinds enkele jaren is de vraag goed te noemen, want de eetgewoonten lijken te zijn veranderd. De consument zoekt steeds meer naar gezond voedsel met functionele eigenschappen."

Al via la campagna del fresco e dei succhi di Ficodindia dell'Etna DOP

"We telen de cactusvijg eigenlijk om meerdere redenen in de kas: we dekken ons in tegen klimatologische tegenslagen, we profiteren van een gunstig afzetvenster, de opbrengst is hoger en ook de kwaliteit kan beter worden gecontroleerd. Maar de teeltkosten zijn hoger, zeker in de huidige context met een gebrek aan grondstoffen en prijzen die de pan uitrijzen. Het is nu bijna onmogelijk om nog een kas te bouwen, gezien de verdubbeling van de prijs van plastic folie. We hebben het dan natuurlijk over gerecycled plastic met het oog op ecologische duurzaamheid en een lager verbruik van nieuwe grondstoffen."

Voor meer informatie:
Seggio Cono
Seggio Fruit Srl
C/da Albanese snc
95040 San Cono (CT) - Italië
Tel: +39 (0)933 970532
Tel: +39 327 348 6303
seggiofruitsrls17@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven