Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gioacchino Russo

"Sicilië moet kiezen voor de teelt van nichetomaten"

Laten we het nog even hebben over hoogwaardige tomaten, zoals gekleurde specialties, die in Italië vooral in het noorden van het land goed verkopen, alsook in Noord-Europa, met name in het Verenigd Koninkrijk. We hebben het over rassen zoals de mini San Marzano of gele, zwarte en rode datterino-tomaten en andere tomaten die één gemeenschappelijke noemer hebben: smaak.

Uiteraard zijn de vereisten van de toeleveringsketen ook ruimer, te beginnen met het esthetische aspect en een goede houdbaarheid op maat van de moderne logistiek. Al deze elementen samenbrengen in een tomaat vereist competentie en nauwgezetheid, en daar slaagt het bedrijf van Gioacchino Russo in, een teler die al jaren inzet op kwaliteitsteelt.

"Wil je op een tevredenstellende manier op de markt blijven, moet je volgens mij weg uit de anonimiteit van commodities. Het telen van standaardproducten is zeker gemakkelijker, maar dat soort tomaten, ook al verdienen ze hun plaats op de markt, vallen niet op binnen het overvloedige aanbod", zegt Russo.

"Bovendien mogen we niet vergeten dat Italië niet alleen tomaten exporteert, maar ook importeert, en dan voornamelijk standaardproducten. Daarom leg ik me liever toe op een rassenassortiment dat inspeelt op de recente tendensen, die overigens continu evolueren. Het experimenteren houdt dus eigenlijk nooit op. De selectie van de verschillende rassen, zelfs binnen eenzelfde segment, vergt een grote inspanning en een onophoudelijke dialoog met deskundigen en veredelaars", gaat de ondernemer verder.

De veredeling bewijst de tomatensector een grote dienst, maar ook een goed teeltbeheer en een deugdelijke naoogstbehandeling zijn heel belangrijk om het maximale uit het eindproduct te halen. En daar blinkt Gioacchino Russo in uit. Hij is ondertussen goed bekend bij supermarkten die nichetomaten aanbieden.

In de kas van Russo, op enkele meters van de zee, waar geïrrigeerd wordt met brak water, vinden de grote Italiaanse en buitenlandse zaadbedrijven de optimale omstandigheden om het potentieel van hun beste tomatenrassen waar te maken.

"Ik ben ervan overtuigd dat deze sector, in ieder geval hier op Sicilië, alleen toekomst heeft als ze de weg van de specialisatie inslaat, omdat gewone kwaliteitstomaten, om het zo te zeggen, nu ook in veel andere delen van Europa worden geteeld. Het importproduct in Italië komt voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied tegen zeer concurrerende prijzen. Daarom moeten we ons concentreren op een gezond product van hoge kwaliteit en daarom moeten we de confrontatie met commodity's vermijden", besluit Russo.

Voor meer informatie:
Gioacchino Russo
Azienda Agricola Russo
Tel.: +39 347 8955522 (Italië)
chiara.russo.89@virgilio.it
www.russoaziendagricola.com

Publicatiedatum: