In Zuid-Afrika veel vraag naar milieuaudits

Door een zee van auditvereisten waden kan ontmoedigend zijn. De beproeving wordt evenwel lichter als je je als teler of pakstation bij het auditproces laat bijstaan door een adviesbureau als SkyVines. Het team heeft ervaring met maar liefst 40 verschillende audits en heeft een grondige kennis van de Zuid-Afrikaanse wetgeving.

Veel van het werk van SkyVines speelt zich af binnen de Zuid-Afrikaanse fruitsector, maar het bureau helpt ook rooibos-, buchu- en olijftelers om een exportaccreditatie te behalen en het heeft zelfs diensten verleend aan de palmoliesector van Gabon, West-Afrika.

Zoals veel adviesbureaus heeft het bedrijf drie afdelingen: Voedselveiligheid (onder leiding van Juanè Jooste), Gezondheid en Veiligheid (onder leiding van Henk Jooste) en Milieumonitoring (onder leiding van Alheit du Toit, een entomoloog van opleiding).

Rechts: Alheit du Toit in Gabon waar SkyVines diensten heeft verleend op het vlak van gezondheid en veiligheid (palmolieboomgaarden en verwerkingsbedrijven) en verkeersveiligheid.

"Ik denk niet dat de consument altijd weet met welke problemen de teler wordt geconfronteerd", merkt Alheit op.

Sommige van de klanten van SkyVines moeten elk jaar acht of negen audits doorstaan, waarvoor een enorme hoeveelheid documentatie nodig is. Vooral bij de kleinschalige teler kan de moed hem in de schoenen zakken als hij zich moet voorbereiden op een audit.

"Momenteel bestaat de grootste vraag naar hulp bij milieuaudits door SIZA Environmental, Rainforest Alliance, Rainforest Alliance Union of Ethical Bio Trade (RA UEBT) en SPRING (Sustainable Program for Irrigation and Groundwater Use)."


Het beste uit een teeltbedrijf halen
SkyVines helpt telers om te voldoen aan de auditnormen door managementsystemen op basis van best practices in te voeren.

"We vertellen ze dat ze hun inspanningen niet moet vermenigvuldigen, maar terug moeten naar de basis. Veel audits vragen om het waterbeheerprogramma. Ga dus niet voor elke audit verschillende waterbeheerprogramma's opstellen, maar maak er één die goed is, gebaseerd op de strengste normen en gebaseerd op de Zuid-Afrikaanse wetgeving", adviseert hij.

"We coachen ze om het beste uit hun bedrijf te halen, want audits openen de deur naar een grotere wereld. Maar ze moeten natuurlijk ook doorgaan met de systemen zodra wij vertrekken. Iemand moet bijvoorbeeld het kantoor binnen kunnen wandelen en direct antwoord kunnen krijgen op de vraag: er was een probleem met voedselfraude, wat zijn jullie risicoprocedures hiervoor?"

Maandelijks bezoeken de SkyVines-consultants hun klanten om het systeem het hele jaar door te helpen onderhouden.

Bij veel audits zijn waterbeheerprogramma's vereist.

Het bedrijf is ingeschakeld door telersverenigingen zoals de Citrus Growers Association en Hortgro om beginnende telers te helpen bij het verkrijgen van accreditatie voor export.

SkyVines heeft telers van rooibos, buchu, olijven, citroenen en wijndruiven geholpen om hun biologisch certificaat te behalen.

Rechts: rooibosteelt (thee)

Een primeur voor het bedrijf is een recent verzoek om een tilapia-teeltbedrijf te helpen bij het halen van het biologische certificaat, maar het adviesbureau is nog aan het onderzoeken of dat mogelijk is.

Hot topics voor de toekomst
"De biodiversiteit in de Zuid-Afrikaanse boomgaarden is laag", merkt Alheit op, "maar ik verwacht dat dit zal veranderen. Het is een hot topic geworden en inkopers van retailers zoals Marks & Spencer, Albert Heijn, Aldi en Tescos beginnen vragen te stellen over de milieupraktijken op de teeltbedrijven. Een teler moet weten of er mogelijk bedreigde diersoorten op en rondom zijn percelen leven of of er een drasland is dat niet mag worden geschaad."

Alheit heeft met de Universiteit van Leeds onderzoek gedaan naar bodembedekkers en insectenbiodiversiteit in Zuid-Afrikaanse boomgaarden, waarbij hij bijvoorbeeld keek naar de inheemse bijensoorten in Zuid-Afrika en hun functie in de fruitteelt.

Alheit merkt op dat er nog niet zoveel aandacht is voor bijen en bestuivers als zou moeten, maar sommige fruittelers, zoals blauwe bessentelers, sproeien 's nachts om het risico voor bestuivers te verkleinen.

Een bijenkorf in een avocadoboomgaard in de provincie Limpopo

"Ik denk dat de rol van bijen in de wereld nog steeds wordt onderschat", merkt hij op. Een van de ad-hocdiensten die door SkyVines worden aangeboden, is het toezicht op de verwijdering van uitheemse plantensoorten, waaronder vaak eucalyptus, die jaarrond paradoxaal genoeg de meest betrouwbare bron van bijenvoer is in Zuid-Afrika.

Het berekenen van de CO2-voetafdruk van een teeltbedrijf wordt gemeengoed 
Het elektriciteitsnet in Zuid-Afrika is momenteel erg onstabiel, wat de doelstellingen voor energie-efficiëntie van een teeltbedrijf kan doen ontsporen.

Er wordt een beroep gedaan op dieselgeneratoren in veel pakstations tijdens de frequente, vaak geplande stroomonderbrekingen (loadshedding genoemd).

Rechts: Health & Safety training op een citrusteeltbedrijf

SkyVines helpt telers bij het verzamelen van gegevens om de CO2-voetafdruk van een teeltbedrijf te meten via een CO2-calculator. "De CO2-belasting zal een directe invloed hebben op telers. Het is dus belangrijk om je CO2-uitstoot te gaan meten via verschillende tools." De beste CO2-calculator is volgens Alheit Confronting Climate Change (CCC), een tool ontwikkeld door Blue North Sustainability. Er zijn ook andere freeware CO2-calculators, maar er is toch wat huiswerk vereist bij het kiezen van een adequate tool.

"Zodra telers zijn begonnen met het verzamelen van de juiste informatie om de CCC-tool in te vullen, kunnen ze beginnen te kijken naar investeringen in CO2-belastingcompensaties die goedkoper kunnen zijn dan het betalen van een CO2-belasting. Als teler of exporteur kan de CO2-belasting van het bedrijf nog verder worden verlaagd door te investeren in CO2-compensaties van onze in aanmerking komende Zuid-Afrikaanse compensatieprojecten."

SkyVines organiseert trainingen op de teeltbedrijven, zoals de jaarlijkse Emergency Evacuation-training, inclusief brandblusvaardigheden

Afvalbeheer wordt verplicht
Een ander, eerder onderbelicht aspect, is dat van afvalbeheer. "Ook dit is een belangrijk onderwerp geworden op teeltbedrijven en in pakstations. Op dit vlak helpen wij met het opstellen van langetermijnbeheerplannen."

Vorig jaar heeft Zuid-Afrika een wet aangenomen op het gebied van Extended Producer Responsibility (EPR), die verpakkingsleveranciers verplicht een heffing te betalen voor het ophalen en recyclen van de verpakking. Het ERP is gericht op het verminderen van de totale milieu-impact van een product en zijn verpakking.

"Ik geloof dat ERP pakstations en exporteurs zal aanmoedigen om meer opties te onderzoeken over hoe ze hun afval kunnen beheren. De bestaande afvalbeheersystemen bekijken en herzien kan leiden tot een mogelijke toename van de recyclebaarheid en/of een lager verpakkingsgebruik."

Het aanwerven van seizoensarbeiders maakt deel uit van de audits van het British Retail Consortium die SkyVines faciliteert.

Voor meer informatie:
Alheit du Toit
SkyVines
Tel: +27 82 410 4389 (Zuid-Afrika)
quality2@skyvines.co.za
https://skyvines.co.za/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven