Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijhandelsovereenkomst bevordert Vietnamese uitvoer naar EU

Dankzij de tariefprikkels in het kader van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam (EVFTA) heeft Vietnam zijn uitvoer van groenten en fruit naar de EU, 's werelds grootste markt, kunnen opvoeren.

Vóór de inwerkingtreding van de EVFTA genoten de groenten en fruit uit Vietnam die naar de EU-markt werden uitgevoerd, preferentiële belastingtarieven in het kader van het stelsel van algemene preferenties (SAP), maar deze lagen nog steeds op een relatief hoog niveau van 10-20%.

Na de inwerkingtreding van deze overeenkomst biedt de EU echter een aanzienlijke verlaging van ongeveer 94% van de in totaal 547 belastingregels voor verse en verwerkte groenten en fruit, waaronder die van Vietnam zelf. Dit betekent een enorm voordeel voor Vietnam om te concurreren met land- en tuinbouwproducten van andere Aziatische landen, met name Thailand en China, die geen vrijhandelsovereenkomsten met de EU hebben.

Uit gegevens van het Departement-Generaal der Douane blijkt dat de export van groenten en fruit uit Vietnam naar Europa in 2021 303 miljoen dollar bedroeg, een stijging van 17,4 procent op jaarbasis.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: